Aysel Özakın Kimdir? Hayatı, Eserleri

7 Eylül 1942 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Aysel Özakın, ilk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. Özakın, 1963’te Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Fransız Bölümü’nden mezun oldu ve ardından Nazilli ve Edirne liselerinde Fransızca öğretmenliği yaptı.

Gazi Enstitüsü’nde öğretim elemanı olarak çalışmaya başladı; Gerçeküstücü Akımda Akıl ve Mizah başlıklı tezi ile yüksek lisansını tamamladı. 1971-1974 yılları arasında kazandığı bir bursla Fransa’da bulundu.

Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Atatürk eğitim Enstitüsü’nde Fransızca öğretmeni olarak çalıştı. 1977’de tayini Çanakkale’ye çıkınca görevinden istifa etti.

1979’da İstanbul Devlet Konservatuvarı Franszıca öğretmenliğine atanarak göreve tekrar başladı. İstifa ettiği dönemde de öğretmenlik yaparken de yazarlıktan ve çevirmenlikten vazgeçmedi.

1980’de İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne öğretim üyesi olarak atandı ve göreve başlamadan önce Yazarlar Sempozyumu’na katılmak üzere çağrıldığı Berlin’e gitti.

12 Eylül 1980’de Türkiye’de yaşanan askeri darbenin ardından siyasi sebeplerden dolayı geri dönemedi. Almanya’dan Türkiye’ye döenemeyen Özakın’ın konservatuvardaki görevine son verildi.

Bu tarihten sonra Almanya’da edebi faaliyletlerini sürdürmeye devam sanatçı, 1987’de ressam ve heykeltıraş Bryan Ingham ile evlenerek İngiltere’de yaşamaya başladı.

Özakın, 1990’lardan sonra yapıtlarını yabancı dillerde yazdı. Yabancı dillerde yayımlanan eserlerinde Anna Ingham, Ada Ingham gibi farklı isimler kullandı.

Güzellik Acısı İngilizce’den Türkçeye çevrilerek 2005’te yayımlanan romanıdır. Almanya, Hollanda, İngiltere, Yunanistan, Fransa romanlarının ve hikayelerinin yayımlandığı ülkelerdir.

1974’te Yeni Adımlar Dergisi’nin düzenlediği Sabahattin Ali Öykü yarışmasında “Küçük Şehrin Soğuk Geceleri” isimli öyküsü ile birincilik ödülünü; 1979’da Alnında Mavi Kuşlar romanı ile Madralı Roman ödülünü kazandı.

Bir çocuk annesi olan Aysel Özakın halen İngilitre’de yaşamaktadır.

Aysel Özakın Eserleri: Gurbet Yavrum (1975) essiz Bir Dayanışma(1976) Alnında Mavi Kuşlar (1978) Genç Kız ve Ölüm (1979) Kanal Boyu (1982) Mavi Maske (1988)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir