Ayşe Kara Kimdir? Hayatı, Eserleri

19 Kasım 1964 yılında Bayburt’ta dünyaya gelen Ayşe Kara, ilk ve orta öğrenimden sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünden mezun oldu ve bir süre Yozgat’ta öğretmen olarak da çalıştı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Bölümünde topoloji alanında profesör olarak çalıştı. Hece, Hece Öykü, Türk Edebiyatı dergilerinde hikâye, deneme ve şehir yazıları yayımlanan Ayşe Kara, Lâ’l romanı ile TYB’den “Yılın Romanı Ödülünü aldı.

Bu eser; karakterleri, kurgusu, tarihî atmosferi, incelikle işlenmiş detayları ve kuşatıcı bakışıyla İstanbul’a, Bizans’a ve Osmanlı’ya dair bir romandır. İstanbul’un Çağrısı (2018) adlı kitabında; ilk defa denenen bir şeyi yaparak tüm zamanların rüya şehrine bu şehir uğruna olanı biteni Sultan Mehmed’in, XI. Konstantin’in, Elif’in, Anna’nın, Babanakkaş’ın, Ak Şeyh’in, Celep Munzur’un, Longo’nun, Burunsuz Gregoryus’un, Nalbantoğlu İhsan’ın, Talihi Yaver Turan’ın ve Çakır’ın İstanbul’unu kendi ağzından anlattırır.

Ayşe Kara, Refia Sultan (2006) adlı romanında; Sultan Abdülmecit’in kızı, Abdülaziz’in yeğeni, V. Murat, II. Abdülhamit, Mehmet Reşat ve Vahideddin’in kız kardeşi Refia Sultan’ın hikâyesi anlatılır. İhtişamın ve iflasın, hüzün ve saadetin, yas ve cülusun iç içe geçtiği bir hikâyeyi işler.

Ayşe Kara’nın eserleri: ABD’de eğitimin ABC’si (2005 Araştırma), Lâl (2010 Roman), XVII. ve XVIII. Yüzyıllarda Osmanlı Yönetiminde Yemen ve Kasimiler Dönemi (2010 Araştırma), Refia Sultan (2011 Roman), İstanbul’un Çağrısı (2018 Roman).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir