Aydın Hatipoğlu kimdir?

11 Aralık 1940’da Şanlıurfa’da dünyaya gelen Aydın Hatipoğlu, Karagümrük İlkokulunu, 1961 yılında Haydarpaşa Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümüne kaydoldu ancak okulu bitiremeden ayrıldı.

Haber Merkezi / İstanbul’da bir nakliyat şirketinde yöneticilik yaptı, daha sonra reklam yazarlığı ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra, emekli olan Aydın Hatipoğlu, 11 Kasım 2010’da İstanbul’da vefat ettiertesi gün Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.

Aydın Hatipoğlu, Türk Edebiyatçılar Birliğinde (Genel Sekreter), Türkiye Sanatçılar Birliğinde (Kurucu ve Genel Sekreter), Türkiye Yazarlar Sendikasında yönetim kurullarında, Nazım Hikmet Vakfı, Emin Türk Eliçin Vakfı ve Türkiye Yazarlar Sendikasında yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Aydın Hatipoğlu, 1960 kuşağının toplumcu şairleri arasında yer aldı; imge örgüsündeki sıkı doku, inançlı bir kararlılık, tükenmek bilmez yarın umudu, yöresel özellikleri çağdaşlık potasında eritme, anlamı ve sesi şiirin bütününe yayma özellikleri ile öne çıkan şiirler yazdı.

İlk şiirleri 1958’de Yelken dergisinde yayınlandı. Ataç, Yeditepe, Yeni Gerçek’te yazmayı sürdürdü. 1971 Şubat’ında yayına başlayan Gelecek dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Yansıma, Yeni Adımlar, Karşı, Gerçek Sanat, İnsancıl, Varlık vb. dergilerde ve Evrensel gazetesinde yazdı. Ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin yayımladığı Bizim Gazete’de köşe yazarlığı yaptı.

Miting şiiriyle 1979 Hasan Tahsin Şiir Yarışmasında mansiyon, Yalnız Karanfil Sokağı şiiriyle 2004 Ceyhun Atuf Kansu Şiir ödüllerine layık görüldü. Bazı şiirleri Rusça, Bulgarca, Romence, Arapça, İngilizce ve Fransızcaya çevrildi ve antolojilerde yer aldı. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir