Associated Press: Sıkı Denetim Mi, Demokratik Yol Mu?

14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, ikinci turan kalan cumhurbaşkanlığı seçimi uluslararası basında genişçe yer buldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli haber ajansı The Associated Press (AP) seçimlere yönelik analizinde şunları kaydetti: “Sonuçlar, Avrupa ile Asya arasında yer alan ancak Suriye ve İran ile sınır komşusu olan bir NATO müttefikinin Erdoğan’ın sıkı denetiminde mi kalacağını yoksa Kılıçdaroğlu’nun vaat ettiği daha demokratik yola devam edip etmeyeceğini belirleyecek.”

“Erdoğan ikinci tura hazırlanıyor”
The Washington Post gazetesi, “Türkiye’nin sıkı seçimlerinde Erdoğan olası ikinci tura hazırlanıyor” başlığıyla yayınladığı haberde, Kılıçdaroğlu’nun iktidara yönelik veri akışı engelleme ifadelerine dikkat çekti.

“Erdoğan demokratik kurumları aşındırdı”

“Türkiye’nin sıkı seçim yarışı neden sınırlarının çok ötesinde yankılanıyor?” sorusuyla seçimlerine gündeme taşıyan USA Today, “Erdoğan ülkenin profilini uluslararası alanda yükseltti, ancak demokratik kurumlarını aşındırdı ve ülke ekonomisini sarsan alışılmışın dışında ekonomi politikaları uyguladı. Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanelerinden biri” diye yazdı.

“Demokrasiye dönüp dönmeme seçimi”

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, “Cumhurbaşkanlığı seçimi, yalnızca Türkiye’yi kimin yöneteceğini değil, aynı zamanda daha laik, demokratik bir yola dönüp dönmeyeceğine, ciddi yaşam maliyeti kriziyle nasıl başa çıkacağına ve Rusya, Orta Doğu ve Batı ile kilit ilişkileri nasıl yöneteceğine de karar verecek” diye yazdı.

“Tarihte ilk kez ikinci tur”

Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Türkiye’nin 100 yıllık tarihinde ilk kez ikinci tur seçimlere gideceğini belirtti. Gazete, ikinci tur seçimlerinde ekonomik kriz ve depremler dolayısıyla oluşan rahatsızlığın etkisini süreceğini yazdı.

“Dikkatler Sinan Oğan seçmeninde”

Politico adlı sitede yayınlanan makalede Kılıçdaroğlu’nun beklentilerin altında kaldığı belirtilerek, “İkinci tur ihtimali, dikkatleri Sinan Oğan’a oy veren yüzde 5’in 28 Mayıs’ta oylarını nereye alacağına odaklayacak. Oğan’ın Kürt partilerine karşı katı bir tutum sergilemesi, HDP’nin desteğine güvenen Kılıçdaroğlu ile uzlaşmayı zorlaştırıyor” denildi.

“Sonuçlar derin kutuplaşmayı yansıtıyor”

Reuters haber ajansı, “Erdoğan 20 yıllık iktidardan sonra önde” diye servis ettiği haberinde, “Ne Erdoğan ne de Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın giderek otoriterleşen yolunun bir kararı olarak görülen bir seçimde 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turdan kaçınmak için gereken yüzde 50 barajını aşamadı.

Seçim sonucunun Erdoğan’ın iktidar ittifakına parlamentoda çoğunluk vererek ona ikinci turda potansiyel bir avantaj sağladığı belirtilen haberde, “Sonuçlar, siyasi bir yol ayrımındaki ülkede derin kutuplaşmayı yansıtıyor” denildi.

Erdoğan için “Putin’in anahtar müttefiki” denilen haberde, “Cumhurbaşkanının seçimi, ülkenin 100 yıllık tarihindeki en önemli siyasi kararlardan biri ve Türkiye sınırlarının çok ötesinde yankılanacak” ifadeleri kullanıldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir