Asım Öztürk kimdir?

15 Ekim 1950 yılında Manisa’nın Selendi İlçesinde dünyaya gelen Asım Öztürk, eserlerinde toplumcu gerçekçi bir kimliğe bürünmüştür. Öztürk, yıllar boyu süren ve sürmekte olan serüveninde şiiri seçmiş şiirden, şiirin yolundan ayrılmamıştır. Şairin bir çok şiiri de Almancaya çevrilmiştir.

Haber Merkezi / İlkokul ve ortaokul öğrenimini Selendi’de bitiren Öztürk, lise eğitimine Manisa Lisesinde başladı ancak lise eğitimini burada değil Salihli Lisesinde tamamladı. Lisan öğrenimini 1978 yılında İzmir’de Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünde tamamladı. 1973’te çalışma hayatına adım atan Öztürk; İş Bankası, İzmir Ticaret Odası ve Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulunda görev yaptı.

Bir dönem İzmir’de bir kırtasiyeci dükkanı açarak esnaflık yaptı. Ozan Yayınları adında bir yayın evi kurdu. 1972’de Demokrat İzmir Gazetesi’nde bir sanat sayfası hazırladı. İzmir’de Yanıt, Ortaklaşa, Dönem gibi dergileri çıkaranlar arasındadır.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği üyesi olan Öztürk, “Yaprak Yorgunları” şiiri ile Hümanist Enternasyonal Şiir Ödülü’nü, Gitmelerin Gözüyle adlı kitabıyla 2000 Sunullah Arısoy Şiir Emek Ödülünü kazandı.

İlk şiirini 1964’te Salihli’ye ait Güneş adlı gazetede yayınladı. Öykülemeye dayalı bir şiir dili vardır. Şiirlerinde bütünlük olgusu üzerinde oldukça yoğunlaşmıştır. Eserlerinde toplumcu gerçekçi bir kimliğe bürünmüş olan Öztürk yıllar boyu süren ve sürmekte olan serüveninde şiiri seçmiş şiirden, şiirin yolundan ayrılmamıştır. Şairin bir çok şiiri de Almancaya çevrilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir