Asgari Ücrete Yüzde 34 Zam: 11 Bin 402 Lira

Asgari ücrete yapılacak ara zammı belirlemek için üçüncü kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesini kararlaştırdı.

Haber Merkezi / Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zammı belirlemek için bugün saat 11:00’de üçüncü kez toplandı. Toplantıda asgari ücretin 2023’ün ikinci yarısında yüzde 34 zamla net 11 bin 402 lira olması kararlaştırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantıya ilişkin şu açıklamayı yaptı: Asgari ücreti hem işçimizi koruyacak hem de yatırımların devamını sağlayacak şekilde belirleyeceğiz. Asgari ücret çalışmalarımız işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. 2023’ün ikinci yarısında asgari ücret brüt 13 bin 414 liradır. Net ücret ise 11.402 lira olarak belirlenmiştir. Asgari ücrete uygulanan 400 liralık desteği önümüzdeki aylarda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.

“İstihdamı gözeten bu rakama evet demenin memnuniyeti içindeyim”

Bakan Işıkhan’dan sonra söz alan Türkiye İşveren Sendikası (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ise şu açıklamayı yaptı: Bugün çok kıymetli bir kararı paylaşmak için bir aradayız. Yeni asgari ücretin hayırlı olmasını diliyoruz. Bu mutabakatta başlı başına özverili bunun altını çizmek istiyorum. Her paydaşlarımızın faydası için azami gayret gösterdik. Dengeli bir rakam için çalıştık. Bugün bütün imkanlarımızı zorlayarak hem çalışanlarımızı hem işletmelerimizi hem de istihdamı gözeten bu rakama evet demenin memnuniyeti içindeyim.

“Pazardaki, marketteki fiyatların kontrol altına alınması temennimiz”

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, “13 gündür taraflar yoğun bir çalışma yapıyor. Bugün son noktaya geldik bakan bey rakamı açıkladı. Bugün geldiğimiz noktada yüzde 34 bir zam var. İnşallah enflasyon belli bir noktaya gelir de alım gücümüz korunur. Pazardaki, marketteki fiyatların kontrol altına alınması temennimiz. Yoksa bu zamların anlamı kalmıyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da “Süreci ortak akıl, istişare ve uzlaşı ile neticelendiren işçi ve işveren temsilcilerimize teşekkür ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Dün yapılan ikinci toplantının ardından TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, işveren veya hükümet tarafından bir rakamın ortaya konulmadığını söylemişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise asgari ücretin belirlenmesi üzerine çalışmaların devam edeceğini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’la AK Parti Genel Merkezi’nde görüşmüş Atalay bu görüşmenin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geçmişti. Bakanlıktaki toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelmişti.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyordu. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruştu. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyordu.

Seçim öncesinde asgari ücrete verileceği vaat edilen 500 dolar sınırının altında kaldı. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücretin 500 dolardan az olmayacağını açıklamıştı. Seçim sonrası ise bu vaat gerçekleşmedi. Yeni asgari ücret tutarı olan 11 bin 402 lira şu anda 482 dolar yapıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir