Arslan Bayır kimdir?

10 Nisan 1958 yılında Antalya’nın Alanya İlçesi’ne bağlı Bayır Köyü’nde dünyaya gelen Arslan Bayır, İlköğretimini Bayır Köyü’nde tamamladıktan sonra ortaokul ve liseyi Alanya Lisesi’nde okudu. Lise birinci sınıftayken ilk şiiri “Bekle”, Lisenin Sesi adlı okul gazetesinde yayımlandı.

Haber Merkezi / Lise yıllarında tiyatro ve radyo ile ilgilenen Bayır, liseden sonra üç yıl kadar Almanya’da kaldı. Almanya dönüşü Denizli Eğitim Enstitüsü’ne başladı. Bayır, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra Adıyaman’a öğretmen olarak atandı. Burada kendini tamamen okumaya ve bir yandan da yazmaya adadı.

Adıyaman’dan sonra Adana ve Bartın’da da öğretmenlik yapan Bayır, Adana’da farklı yazarlarla tanışma fırsatı buldu. Sanatçı 1993’te Edebiyatçılar Derneği’ne üye oldu. Adana’da arkadaşlarıyla birlikte 1997’den 2008’e kadar on üç yıl yayın yapacak olan Aykırı Sanat adlı bir dergi çıkardı.

Cumhuriyet, Hürriyet, Vatan, Yeni ortam, Broy vb. süreli yayınlar başta olmak üzere yazıları ve şiirleri birçok farklı gazete ve dergide yayımlandı. 1990’da ilk şiir sergisini açan sanatçının ilk kitabı olan Tohum ise 1991’de okuyucu ile buluştu.

Sanatçı, 1997’de “Mısralık Dergisi Kıbrıs Şiir Ödülü”ne; 2000’de ANASAM Jüri özel ödülüne; 2004’de Şair Sabit İnce Şiir Yarışması’nda “birincilik ödülüne”; 2013 KIBATEK Öykü Yarışması’nda “üçüncülük ödülüne” layık görülmüştür. Sanatçı halen Alanya’da Güncel Sanat Dergisi’ni yayımlamakta, Baygenç Yayıncılık’ı yönetmekte ve sanat çalışmalarına devam etmektedir.

Sanat anlayışını “sanat ve edebiyat toplum içindir” şeklinde tanımlayan sanatçı, şiir ve hikayelerinde sade bir üslup kullanmıştır. Günümüz Türk toplumunun sorunlarını kendi yaşantısıyla harmanlayan sanatçı, aşk ve sevgi gibi hümanist temelli temaları yoğunlukla kullanmıştır. Resim ve fotoğrafçılıkla da ilgilenen Bayır, yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergi açmıştır. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir