Aksaray: Yukarı Dikmen (Tokarız) Türbesi

Yukarı Dikmen (Tokarız) Türbesi; Aksaray’ın Merkez İlçesi, Taşpınar Bucağı, eski adıyla Tokarız,
yeni adıyla Dikmen Köyü’nün, Yukarı Dikmen Mahallesi’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Türbenin üzerinde ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Çevresinde en erken 1226 / 1811 tarihli kabirler yer almaktadır.

Küçük, basit bir yapı olması ve harçsız taş malzeme ile yığma tarzında inşa edilmesi nedeniyle XIX.-XX. yy yapılmış olmalıdır. Son zamanlar köylüler tarafından taş malzeme arasına sıvı beton harç doldurularak yapı sağlamlaştırılmıştır.

Cepheler sade bırakılmıştır. Yapı içten ve dıştan daire planlıdır. İçten kubbe dıştan kaba konik külah şeklinde bir örtüye sahiptir. Doğudaki düz lentolu bir kapı ile iç mekana girilmektedir. Duvarlar sade bırakılmış olup süslemem unsuru bulunmamaktadır.

İç mekanda yan yana iki adet kabir vardır. Mezarlar baş ve ayak şahildeli ve pehle taşlıdır. Şahidelerde herhangi bir yazı bulunmamaktadır. Bu nedenle de kabirlerde yatanların kimlikleri belli değildir. İç mekan 3.10 m. çapında olup yapının duvar kalınlığı 1 m.’dir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir