Aksaray: Ilısu Köprüsü

Ilısu Köprüsü; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Ilısu Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Köprü, Ulu Irmak üzerinde inşaa edilmiştir.

Köprü üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabe bulunmamaktadır. Roma döneminin ihtişamlı eserleri özellikle köprüleri göz önüne alındığında Roma mimarisine yakışmayacak derecede kaba bir eser olduğu gayet açıktır.

Ayrıca, yöredeki, dini, sivil ve su mimarisinde atkı kemeri, sevilerek uygulanmış bir gelenektir. Kemer gözünün atkı kemeri ile desteklendiği, yöredeki tek örnek olması açısından da önemlidir. Köprü, inşa tekniği göz önüne alındığında Roma döneminden ziyade Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde XIX.-XX. yy’da yapılmış olmalıdır.

Sağlam olan köprü ulaşıma kapatılmıştır. Yörede bol bulunan ve “cingi taş” olarak adlandırılan volkanik taş malzeme ile köylünün “kuru kayma” dediği yığma tarzında inşa edilmiştir. Yapıda hiç harç kullanılmamıştır. Yapı, yolu düz olan köprüler grubuna girmektedir.

Doğu-batı yönünde uzanan köprü yaklaşık 30 m. uzunluğunda olup üç gözlüdür. Gözler yuvarlak kemerli olup her birisi içten dörder adet atkı kemeri ile desteklenmiş beşik tonoz şeklinde örtüye sahiptir. Gözlerden batıdaki en büyüğü olup 5.90 m. genişliğinde; doğudaki kemer gözü ise 4.10 m. genişliğinde olup kısmen toprak dolmuştur.

Köprünün selyaranları yoktur. Ancak doğudaki iki göz arasındaki ayak doğrudan kaya üzerine oturtulmuş olup “L” şeklinde bir kademe yapmaktadır. Köprünün mansab cephesi düzgün bir görünüm arz etmesine karşın, menba cephesi ayakların oturduğu kayalık zeminler nedeniyle doğudan batıya doğru kademeli bir şekilde düzenlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir