Aksaray: Belisırma Kaya Camii

Kaya Camii; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Belisırma Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren herhangi bir kitabe yoktur. Etrafında Bizans dönemine ait, kilise, şapel ve mezarlar bulunmaktadır. Ancak kayaya oyma olmasından dolayı hangi döneme ait olduğu belli değildir.

Tamamen ana kayanın oyulması ile elde edilmiştir. İç mekanda yer yer çatlaklar bulunan yapı sağlam olup ibadete açıktır. Caminin sadece batı cephesi mevcuttur. Rastgele oyulmuş merdiven basamakları ile batı cephesindeki kapı açıklığına ulaşılmaktadır.

Yuvarlak kemerli kapı açıklığı dıştaki düz lentolu, içteki yuvarlak kemerli iki kademeli bir niş içine alınmıştır. Girişin yaklaşık 1 m. üstünde yuvarlak kemerli pencere açıklığı görülmektedir. Tamamen ana kayanın oyulması ile meydana getirilen eserin harimi kubbe, giriş ünitesi ise düz dam şeklindedir.

Giriş ünitesine batı cephedeki düz lentolu kapı ile geçilmektedir. Giriş ünitesi 4.26 X 2.14 m. ölçülerinde olup kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Kuzey ve güneyden yerden yükseltişmiş birer sevi vardır. Batı duvarının ortasında giriş kapısı, kapının da hemen üstünde mazgal şeklinde düzenlenmiş bir pencere görülmektedir.

Kıble duvarının ortasında mihrap, iç içe düzenlenmiş farklı kalınlıklardaki dört sivri kemerli bir niş içine alınmıştır. mihrap nişi yarım daire formunda olup altı sıra mukarnas kavsaralıdır. Mukarnaslar basit ve sadedir. İç mekanda minber bulunmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir