Aksaray: Baydı Hatun Türbesi

Baydı Hatun Türbesi; Aksaray’ın Güzelyurt İlçesi, Ihlara Kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını gösteren bir kitabesi bulunmamaktadır. Vakıf kayıtlarından hareketle yapı XV. yy başına tarihlendirilmektedir.

Türbe, köyün içine giden yolun sağında çevreye hakim bir tepe üzerindedir. Harap olan yapının özellikle cepheleri sonradan aslına uygun olmayan bir şekilde betonarmeden tamir edilerek dikdörtgen formlu yapı kare şekline dönüştürülmüş; düz dam örtü üzerine kubbe eklenmek suretiyle aslında önemli değişikliklere gidilmiştir.

Yapı, doğu-batı doğrultusunda uzanan düzgün dikdörtgen bir plana sahiptir. Cephelerde moloz taş, köşelerde ise kaba yonu taş malzeme kullanılmıştır. Cepheler sade olup tek hareketlilik doğudaki giriş cephesindedir. Düz lentolu giriş kapısı cephenin kuzeyine kaydırılmıştır. Cephenin ortasına denk gelecek şekilde düz lentolu bir mazgal pencere görülmektedir.

İç mekanda doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı olup üzeri aynı yönde uzanan beşik tonozla örtülüdür. Tonoz içten yuvarlak kemer formundaki dört adet atkı kemeriyle desteklenmiştir. Duvarlar sade olup, doğuda giriş kapısı ile bir mazgal pencere, kuzey duvarında iki adet, batı duvarında ise bir tane düz lentolu niş vardır. Türbenin güneyinde kime ait olduğu belli olmayan bir mezar yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir