Akif Kurtuluş kimdir?

26 Ekim 1959 yılında Ankara’da dünyaya gelen Akif Kurtuluş’un babası aslen Rize Çamlıhemşinlidir. Babası Maden Mühendisi annesi ev hanımı olan Akif Kurtuluş’un şiir anlayışı verili olanı kabulden ziyade reddiyeye, sorgulamaya ve okuru sarsmaya yöneliktir.

Haber Merkezi / İlkokulu Ankara’da, orta öğrenimini Seydişehir ve Antalya’da tamamlar. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdikten sonra bir süre avukatlık yapar. Herkes Gitmiş adlı kitabı 2005 Behçet Necatigil şiir ödülüne layık görülür. Ece Ayhan’ın Akif Kurtuluş’a yazdığı mektuplar 2011’de Kardeşim Akif adıyla yayımlanır.

Akif Kurtuluş, 1980 sonrası Türk Edebiyatı’na dergicilik faaliyetleriyle de katkıda bulunan bir isimdir. Yarın (1981), Edebiyat Dostları (1988) ve Edebiyat-Eleştiri (1991) dergilerinin kurucuları arasında yer almıştır.

Akif Kurtuluş’un şiire başladığı dönem Türk Edebiyatı’nda toplumcu gerçekçilik ya da sosyalist gerçekçilik tartışmalarının devam ettiği yıllara denk gelir. Sorgulayan şiirler yazdığını ifade eden Kurtuluş için ise şiir her şeyden önce bir sanattır ve şiirde konudan ziyade onun nasıl anlatıldığı ön plandadır.

Dilsel ve imgesel yapı özellikleri bakımından II. Yeni şiirinden etkilenir. Şairin şiirlerindeki gerçekçiliğin II. Yeni’nin sahiciliği üzerine önemli katkıları olur. Başka bir ifadeyle Akif Kurtuluş’un şiirleri II. Yeni şiirinin toplumdan uzak olduğu yönündeki algının kırılması noktasında önemli bir eşiktir.

Kurtuluş’un şiir anlayışı verili olanı kabulden ziyade reddiyeye, sorgulamaya ve okuru sarsmaya yöneliktir. Bu anlayış, şairin genel olarak edebȋ anlayışını da yansıtmaktadır ve bütün eserlerine hâkimdir. Edebiyatın hazır cevaplar yerine yeni sorular ortaya koyması inancını taşır. Romanları, anlatıcı tipolojisi açısından dikkat çekicidir. Mihman’da karakterler ait oldukları sosyal sınıflara ve mesleklere göre düşünürler ve konuşurlar. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir