Ahmet Günbaş kimdir?

30 Ocak 1953’te İzmir’de dünyaya gelen Ahmet Günbaş, ilk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, Ege Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan 1976’da mezun oldu. 1976’dan itibaren Besin-İş ve Tekgıda-İş Sendikalarında çeşitli görevlerde bulundu.

Haber Merkezi / Aynı yıl Yürüyüş adlı şiiri sebebiyle, İzmir Bornova Sulh Ceza Mahkemesi’nde “Halkı isyana teşvik” iddiasıyla yargılandı ve beraat ederek, bu davadan aklandı. 1999’da Tekel İdaresi’nden emekli oldu.

İlk yazısı 1973’te Demokrat İzmir gazetesindeki “Düşünmeye Alışmak” başlıklı denemesidir. Sanatçının yazıları arkadaşlarıyla birlikte Mart 1976’dan itibaren çıkarmaya başladığı Dönemeç dergisi ile kurucuları arasında yer aldığı Agora, Ünlem ve Ardıçkuşu dergileri ile Kıyı, Damar, Edebiyat Gündemi, Dize, Cumhuriyet Kitap, Dünya Kitap dergilerinde yayımlanmıştır.

1979’da Hasan Tahsin Şiir Yarışması’nda “Bir Hasan Tahsin” adlı şiiri ile mansiyon ödülüne lâyık görüldü. 1982’de Yarın dergisi tarafından düzenlenen “Gençlik Ödülleri”nin şiir eleştiri dalında ve Enver Gökçe ile ilgili olarak kaleme aldığı bir yazısıyla da başarı ödülü kazandı. 1998’de İbrahim Yıldız Şiir Ödülü’nde mansiyon, 2000’de Mülkiyeliler Birliği Vakfı Şinasi Özdenoğlu Şiir Yarışması ile 2002’de Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Bursa” konulu Ahmet Hamdi Tanpınar Şiir Yarışması’nda üçüncülük ödülüne lâyık görüldü. 2003’te Aşk Boyu Sürgün kitabıyla Behçet Aysan Ödülü’nü, Tevfik Taş ile paylaştı.

Edebiyatçılar Derneği üyesi Ahmet Günbaş, eserlerinde; kendisinden, yaşadığı kent ve çevresinden, dostlarından, Zonguldak Kömür işçilerinden, Marmara depreminden, Kosova’dan, Sivas Faciasından bahsederek çok geniş bir yelpazedeki, daha çok da hüzünlü sosyal nitelikli olayları, insanlar arasındaki iletişimsizliği, insanlarım giderek yalnızlaşmasını, aşksız ve sevgisiz hayatın mümkün olamayacağını ele almıştır. Şiirlerinde kendini çok üzen ve etkileyen acı olaylara, gözlemlerine ağırlık veren Günbaş, Sulardan Sonra kitabındaki şiirlerini daha ümitli, hayat dolu bir tonda kaleme almıştır.

Yapıtları; Evren Mapushanesi, Gecenin Neresindesin?, Göçkün, Sulardan Sonra, Mustafa Kemal’ler Erken Büyür, Aşk Boyu Sürgün, Miço Diye Biri, Çağlaçakır, İpek Yarası, Ölüme Direnen Şiirler (Ender Sarıyatı’nın şiirleri), Sevgi Notları (Rıza Ertan’ın düzyazıları), Erken Ölümlü Şairler Antolojisi

Ödülleri; 1979 – Hasan Tahsin Şiir Yarışması (mansiyon), 1982 – Yarın Dergisinin Gençlik Ödülü ( ‘Şiir Eleştirisi’ dalında başarı ödülü), 1998 – İbrahim Yıldız Şiir Ödülü’nde (mansiyon), 2000 – Şinasi Özdenoğlu Şiir Yarışması (üçüncülük), 2000 – Ahmet Hamdi Tanpınar Şiir Yarışması’nda (üçüncülük), 2002 – Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü (birincilik), 2003 – Abdullah Baştürk İşçi Öyküleri Yarışması (ikincilik), 2004 – Dionysos Şiir Ödülü, 2007 – KYÖD Şiir Ödülü

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir