Adnan Satıcı kimdir?

17 Haziran 1962’de Diyarbakır’da dünyaya gelen Adnan Satıcı, 13 Şubat 2007’de Ankara’da hayata gözlerini yumdu. İlk ve orta okulu Diyarbakır’da tamamlayan Adnan Satıcı, Diyarbakır Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. Ankara’da Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 

Haber Merkezi / İş yaşamıı öğrencilik yıllarında başladı, inşaat işçiliği, tarım işçiliği, garsonluk, büro memurluğu gibi işlerde çalıştı. Sonraki yıllarda öğretmenlik, avukatlık yaptı. Evrensel ve Emek gazetelerinde haftalık yazılar yazdı. Emek Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. 13 Şubat 2007’de Ankara’da yaşamını yitirdi.

İlk şiiri “Denizden Gelenler Sordu” 1981 yılında Yeni Olgu dergisinde çıktı. Devrimci romantizmiyle yazdığı şiirleri ve yazıları Varlık, Yeni Biçem, Edebiyat ve Eleştiri, Evrensel Kültür, Papirüs, Sanat Rehberi, Yarın , Poetikus, Yaşam İçin Şiir, Yeni Düşün, Yeni Olgu gibi dergilerde şiirleri yayımlandı. 1983 Yeni Türkü Şiir Ödülü ve 1995 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü kazandı. 1985’te Ülkesiz Şarkılar, 1994’te Yerçekimine Uyan Portakal Çiçeği, 1996’da Dokuzuncu Blues, 1999’da ise Hep Unutur Uzaklardaki adlı kitapları yayımlandı.

Hayata erken veda eden Adnan Satıcı, kısa yaşamına pek çok eser sığdırmıştır. Şairin Sonsuzluk Sandalı adlı eseri, kedisi evden kaçan Salkım’ın kardeşi Ural’ı suçlaması ve Ural’ın, bir gece yarısı kendini sokakta bulmasıyla yaşadığı maceralar anlatılmaktadır.

Adnan Satıcı “Yazıyorum ya, ha ben ha pişmiş tavuk! Gerçi tüylerim yolunmadan da mutlu bir hayat sürdüğüm söylenemezdi. Belki de aklıma her geleni kılçığını ayıklamadan söyleme cüreti, mutsuz hayatımın armağınıdır bana” (https://www.antoloji.com/adnan-satici/hayati/) diyerek üslubu hakkında bilgi vermektedir. Tutarlı bir dünya görüşü ve yaşama bakışıyla, lirikliği ve dokunaklılığı kırılma noktalarından yakalayan şiir tarzı ile şiire yeni bir soluk olarak getirmiştir.

Yapıtları: Ülkesiz Şarkılar (1985), Yerçekimine Uyan Portakal Çiçeği (1994), Dokuzuncu Blues (1996), Hep Unutur Uzaktaki (1999), Poetika (2000), Eksikti Geceler ve Bazı Günler (2004), Sonsuzluk Sandalı (Masallar, 1996), Burada Bir Orman Var (Denemeler, 1998)

Ödülleri: 1983 Yeni Türkü Şiir Ödülü / Ülkesiz Şarkılar ile, 1993 Dünya Şiir Ödülü / Serin Gel Ölüm ile, 1995 Behçet Aysan Şiir Ödülü / Yerçekimine Uyan Portakal Çiçeği ile

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir