Adana: Ulu Camii

Ulu Camii: Adana’nın Seyhan İlçesi, Ulucami Mahallesi, Kızılay Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Ulu Camii, 1513’te Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşa ettirilmiş 1541 yılında Piri Paşa tarafından genişletilerek bugünkü halini almıştır. Adana’nın en büyük tarihi yapısı oluşu bakımından önem taşıyan Ulu Camii, türbesiyle birlikte dıştan 34,70m x 32.70m boyutlarında, dikdörtgen planda bir yapıdır.

İçerde 4 adet sütun mekanı kıble duvarına paralel 2 sahına ayırmaktadır. Sütunlar birbirine sivri kemerle bağlanmıştır. Selçuklu, Memluklu ve Osmanlı mimari özelliklerinin görüldüğü Ulu Camii, türbe, asıl ibadet mekanı,avlu ve batıdaki dikdörtgen planlı eski yapı olmak üzere 3 bölümden meydana gelmektedir.

Caminin biri doğudan doğrudan avluya, diğeri de batıdaki bölümün kubbeli dehlizinden sonra revaklı son cemaat yerine açılan 2 taç kapısı vardır. Caminin doğu cephesine bitişik Memlüklü özelliği taşıyan taş minarei yer almaktadır.

Minare gövdesi renkli taşlarla bölümlere ayrılmış orta kısmı sağır nişlerle, ahşap kafesli şerefe altı mukarnaslarla süslüdür. Bölgenin sıcak oluşu nedeniyle oldukça geniş tutulan son cemaat yerine sonradan ahşap direkler üzerinde tek eğimli bir sundurma eklenerek, açıkta ibadet edilecek olan alan genişletilmiştir.

Caminin içindeki 16.yy dan türbe ve türbe revağında da 17.yy dan olan çinilerden bazıları 2002 ve 2003 yıllarında çalınmıştır. Ulu Camii, 1998 Adana depremi sonrasında oldukça kapsamlı bir restorasyon uygulaması geçirmiş ve günümüzde yeniden ibadete açılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir