Açlık Sınırı 7 Bin, Yoksulluk Sınırı 24 Bin Lirayı Aştı

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı ağustos ayında 7 bin 2 liraya, açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan yoksulluk sınırı ise 24 bin 221 liraya yükseldi.

Haber Merkezi / Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ağustos 2022 Dönem Raporu’nu açıkladı.

Açıklanan verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı ağustos ayı için 7 bin 2 liraya, açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise yoksulluk sınırı 24 bin 221 liraya yükseldi.

Günlük harcamalarda süt ve süt ürünleri grubu 80 liraya, et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı 40.33 liraya, sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı 38.73 liraya, ekmek için yapılması gereken günlük harcama tutarı 23.41 liraya, katı yağ ve sıvı yağ ise 16.15 liraya yükseldi. Yumurta için günlük harcama tutarı 5.51, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 7,29 lira oldu.

Sağlıklı beslenmek için her aile ferdinin alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 1.918 liradır. Bu değer yetişkin bir kadın için 1.803, 15-18 yaş bir genç için 1.983, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1.298 liradır.

Sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 7 bin 2 lira olarak tespit edilmiştir. Bu tutar söz konusu ailenin sadece gıda için yapması gereken zorunlu harcama tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile bir ailenin yapması gereken harcama tutarı 24 bin 221 liraya ulaşmaktadır.

4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması AÇLIK SINIRI olarak belirlenmektedir. Bu verinin Hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen veri ise bize YOKSULLUK SINIRINI vermektedir. Tüketim Harcama Kalıbı dikkate alınırken, tüm içecekler, tütün ve gıda harcamaları bir kalem olarak belirlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir