Açık Alanlarda Maske Zorunluluğu Ve HES Kodu Uygulaması Kalktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında uygulanan maske takma zorunluluğunun açık havada kaldırıldığını, kapalı ortamlarda ise mesafe kuralına göre uygulanacağını bildirdi.

Bakan Koca, Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi’nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Şu an için Türkiye’nin koronavirüsün vaka sayılarına kıyasla en az etkilediği ülkeler arasında olduğunu söyleyen Koca “Bugün ısrarların sabırları sınadığı konularda size nihayet beklediğiniz haberleri vereceğim” dedi.

Salgının toplumsal hayatı eskisine oranla çok daha az etkilediğini ifade eden Koca, sağlık çalışanlarına teşekkür etti. “Birlikte eşsiz bir mücadele verdik” dedi.

Kovid 19’la mücadelenin bundan böyle aşıyla verileceğini kaydetti. “Şimdi sıra salgını toplumsal hayatımızın hakim unsuru olmaktan sağduyulu bir şekilde çıkarmakta, bir bakıma salgın esaretinden gerçek hayata geçmekte” diye konuştu.

Salgının etkisini yitirdiğinin gözle görülür bir gerçek olduğunu ifade eden Koca “Salgını günlük hayatın ana kriteri olmaktan çıkarmalıyız. Salgınla toplum olarak kısıtlamalar aracılığı ile mücadele etme döneminden hastalıktan bireysel olarak korunma aşamasına geçmeliyiz. Kişisel korunma da istersek süregelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz, maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz” dedi.

Daha sonra da aldıkları şu kararları açıkladı:

  • Artık açık havada maske kullanmak zorunda değil
  • Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse mesafe kuralına uyum gösteriliyorsa maske şart değil
  • Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak
  • Hastalık şüphesi olmayan kişilerde test istenmeyecek.
  • Okullarda pozitif çıkan öğrencileri izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecek
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir