Abdülkadir Bulut kimdir?

8 Ağustos 1985’te hayata gözlerini yuman Abdülkadir Bulut, 21 Nisan 1943’te Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Akine köyünde dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaokulu Anamur’da tamamladı. Anamur Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Akşehir İlköğretmen Okulu’na kaydoldu. 1961 yılında buradan mezun oldu ve ilkokul öğremenliğine başladı.

Haber Merkezi / Anamur, Kırıkhan ve İstanbul’da öğretmenlik yaptı. Anamur’da öğretmenlik yaptığı dönemde ‘sol’ propagandası yaptığı gerekçesiyle Bakanlık emrine alındı ve mahkemeye verildi. 1967’de aklandı, ancak görevine döndürülmedi. Danıştay’da açtığı davayı kazanarak görevine döndü. 1971’de yeniden tutuklandı. Özgür kaldığında İstanbul’a sürgün edildi.  8 Ağustos 1985’de Silifke’den Anamur’a giden dolmuş-minibüsün kapısının açılması sonucu minibüsten düşerek öldü.

Yazın dünyasına şiirle giriş yaptı. Şiirleri 1960’tan itibaren Varlık, Türk Dili dergisinde yayımlanmaya başladı. Poetikasını 1970’li yıllardan sonra yazdığı şiirleriyle oluşturdu. Milliyet Sanat dergisinin açtığı “1974’ün En Başarılı Genç Şairi” yarışmasında “1974’ün övgüye değer şairlerinden” birisi olarak ödül aldı. İlk şiir kitabı “Tek Başına Değilsin” 1976’da yayınlandı.

Behçet Necatigil etkisindeki bu şiirler, özenli işçiliği ve lirik anlatımıyla dikkat çekti. İkinci kitabı “Acılar Yurdumdur”daki şiirlerde olayları toplumcu gerçekçi bir bakış açısıyla ve konuşma havasında yansıttığı görüldü. Şiirlerinde folklor öğelerinden, Türkmen oymaklarının ağıt ve türkülerinden de esinlendi. Doğa betimlemelerinden ve gündelik nesnelerin görüntülerinden yola çıkarak hüzünlü ve nostaljik bir ruh durumunu yansıttı.

1970 kuşağının önde gelen isimlerinden ve dikkati çeken şairlerden biri sayılan Bulut, kuşağının duygusal yaşamını yansıtan bir şair olarak şiirlerindeki güçlü ve çarpıcı sadelik ile eleştirmenlerin dikkatini çekmiş, anlaşılır, akıcı bir dil, toplumcu / halkçı değerlere yaslanan, doğup büyüdüğü toprağın sesini şiire taşıyan ve yer yer ironiye yönelen bir şair olma özelliğiyle dikkate değer bulunmuştur.

Yapıtları; Sen Tek Başına Değilsin 1976, Acılar Yurdundur 1981, Kahveci Güzeli (çocuk şiirleri) 1981, Yakımlar 1982,
Gözyaşları da Çiçek Açar 1983, Sen Tek Başına Değilsin II 1984, Yurdumun Şiir Defteri 1985, Ülkemin Şiir Atlası 1987 (Bütün şiirleri ölümünden sonra)

Roman; Üveyikler Göçerken (çocuk romanı) 1981

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir