ABD’de Silahlı Saldırılar: 9 Ölü

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) California Eyaleti San Mateo County bölgesinde düzenlenen silahlı saldırılarda yedi kişi ölürken, Iowa eyaletindeki silahlı saldırıda ise iki öğrenci hayatını kaybetti. Saldırılarda iki kişi de yaralandı.

ABD dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından fazla olduğu tek ülke. Son yıllarda yapılan farklı araştırmalara dayanılarak hazırlanan habere göre, her 100 kişiye 120,5 silah düşen ABD dünyada ilk sırada yer alıyor.

ABD’nin California ve Iowa eyaletlerinde yaşanan silahlı saldırılarda en az dokuz kişi öldü. The New York Times gazetesinin aktardığına göre, California’nın San Mateo County bölgesinde öğlen saatlerinde iki farklı noktadaki saldırılarda yedi kişi öldü, bir kişi ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Şerif Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, California’daki saldırılar dün yerel saatle 14.20 sularında, Highway 92 karayolu ve Half Moon Bay şehir sınırları yakınında iki ayrı noktada meydana geldi.

San Mateo County Şerif Ofisi, 67 yaşındaki Zhao C. isimli şüphelinin olayın ardından Half Moon Bay’deki Şerif Ofisi şubesinin otoparkındaki aracının içinde bulunduğunu ve “olaysız gözaltına alındığını” duyurdu.

Şüphelinin aracında ise yarı otomatik bir silah bulundu. Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, şüphelinin “tamamıyla işbirliği içinde hareket ettiğini” ve saldırıyı “tek başına işlediğine inandıklarını” kaydetti.

Şerif Ofisi, şüphelinin, saldırının yapıldığı iki noktadan biri olan bir fidanlıkta çalıştığını ve saldırı sırasında olay yerinde çiftçilerin ve pek çok çocuğun da bulunduğunu belirtti. Açıklamaya göre, saldırganın saldırıyı hangi saikle gerçekleştirdiği henüz bilinmiyor.

Öte yandan, dün California’da yaşanan bu iki saldırı, eyaletin son 72 saat içinde yaşadığı ikinci silahlı saldırı. Buna göre, son 72 saat içinde yaşanan silahlı saldırılarda en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Iowa’da iki öğrenci öldü

ABD’nin Iowa eyaletindeki bir eğitim kurumunda dün yaşanan bir silahlı saldırıda ise iki öğrenci hayatını kaybetti, bir çalışan yaralandı.

The Wall Street Journal’ın aktardığına göre, “hedef gözetilerek gerçekleştirilen saldırıda” 16 ve 18 yaşlarındaki iki erkek öğrenci öldü.

Buna göre, dün yerel saatle 13.00 sularında yaşanan olayda, Preston W. isimli 18 yaşındaki şüphelinin açtığı ateşte bir kişi de yaralandı.

Polisin yaptığı açıklamaya göre, saldırı, yerel aktivist William Holmes’un Des Moines’de kurduğu The Starts Here eğitim programınca kullanılan ortak bir alanda gerçekleştirildi. Olayda Holmes de yaralandı.

CNN’in araştırmasına göre, ABD dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından fazla olduğu tek ülke. Son yıllarda yapılan farklı araştırmalara dayanılarak hazırlanan habere göre, her 100 kişiye 120,5 silah düşen ABD dünyada ilk sırada yer alıyor.

Falkland Adaları 100 kişiye 62 silah ile ikinci, yaklaşık 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Yemen 100 kişiye 53 silah ile üçüncü sırada. Güney Kore ve Japonya gibi bazı ülkelerde ise bu oranın 0,2 gibi sıfıra yakın bir düzeyde.

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir