ABD, Suriye’nin Doğusunda İran Devrim Muhafızları’nı Vurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve onların müttefiklerinin kullandığı bir silah deposunun vurulduğunu açıkladı.

Saldırının F-15 tipi iki savaş jetiyle düzenlendiğini ve bölgedeki ABD güçlerine düzenlenen son saldırılara yanıt niteliği taşıdığını belirten Bakan Austin “Eğer İran’ın vekillerinin ABD güçlerine saldırıları sürerse, vatandaşlarımızı korumak için ek adımlar atmakta tereddüt etmeyeceğiz” dedi.

Ayrıca ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin Suriye’de İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ve bağlı gruplar tarafından kullanılan bir tesise hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Açıklamada, “Saldırılardan sorumlu olanlara karşı halkımızı savunmak için gerekli tüm tedbirleri alacağız ve kendi seçtiğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğiz” ifadeleri yer aldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırının Deyrezzor’da gerçekleştiğini ve İran destekli gruplar için faaliyet gösteren 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, 6 Kasım’daki günlük basın toplantısında,  Irak ve Suriye’de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine yapılan saldırıların, hafta sonu yapılan son saldırılarla birlikte toplamının da 38’e çıktığı bilgisini vermişti.

ABD Ekim ayı sonlarında Suriye’nin doğusunda benzer hedeflere hava saldırısı düzenlemişti. Geçen haftalarda Irak ve Suriye’deki ABD güçlerine saldırılar yoğunlaşmıştı. ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Ekim ayı ortası itibarı ile İran yanlısı milisler ABD üstlerine en az 40 saldırıda bulundu.

Bunların 22’sinin Irak’ta 18’i ise gerçekleşirken saldırılarda 45 ABD askeri yaralandı. İnsansız hava araçları ve roketlerle düzenlenen saldırıların başarılı olamadığı ve ABD askerlerindeki yaralanmaların ciddi olmadığı kaydedildi. ABD’nin Suriye’de 900, Irak’ta ise 2 bin 500 askeri konuşlu bulunuyor.

Irak’taki İran destekli grupların şemsiye örgütü “Irak’taki İslami Direniş” (El-Mukavemet’ul İslamiyye fi Irak),Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırılarına tepki olarak bölgedeki ABD üslerini hedef alacağını açıklamıştı.

Örgüt, 17 Ekim’de yaptığı bu açıklamanın ardından Irak, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Suriye’deki ABD üslerine yönelik roket ve kamikaze dron saldırıları yapmaya başlamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir