“2030 FIFA Dünya Kupası” 3 Kıta Ve 6 Ülkede Oynanacak

FIFA (Uluslararası Birlik Futbolu Federasyonu) Dünya Kupası tarihinde bir ilke sahne olmaya hazırlanıyor. İspanya, Portekiz ve Fas turnuvanın ortak ev sahipleri olarak belirlenirken, açılışındaki ilk üç maç, Uruguay, Arjantin ve Paraguay’da oynanacak. Kararın, gelecek yılki FIFA Kongresi’nde resmileşmesi bekleniyor.

“Bölünmüş bir dünyada, FIFA ve futbol birleştirici bir rol oynuyor” diyen FIFA Başkanı Gianni Infantino, “Tüm futbol dünyasını temsil eden FIFA Konseyi, oybirliğiyle ilki 1930’da yapılan Dünya Kupası’nın 100. yılını en uygun şekilde kutlama kararı aldı” ifadelerini kullandı.

FIFA Başkanı Infantino ayrıca, “2030’de eşsiz bir küresel ayak izimiz olacak. Üç kıta, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika ve altı ülke Arjantin, Fas, Paraguay, Portekiz, İspanya ve Uruguay dünyaya kucak açıp, birleştirecek” dedi.

Infantino’nun “FIFA ve futbol dünyayı birleştiriyor” sloganıyla açıkladığı projeye tepki gösterenler de var. 6 ülke arasındaki yol mesafesi nedeniyle taraftar ve takımların zorlanacağını söyleyen uzmanlar, iki farklı yarım küredeki maçlar nedeniyle futbolcuların iklimsel değişiklikle de mücadele edeceğini ifade ediyor.

FIFA ayrıca, 2034’teki turnuva için sadece Asya ve Okyanusya Futbol Konfederasyonuna üye ülkelerin ev sahipliği başvurularının kabul edileceğini vurguladı. Suudi Arabistan’ın 2034’te ilk kez ev sahipliği başvurusu yapması bekleniyor.

1930’daki ilk Dünya Kupası maçına ev sahipliği yapan Uruguay’da turnuvanın açılış maçı yapılacak. Daha sonra Arjantin ve Paraguay’daki maçlar takip edecek. 48 takımın katılacağı turnuva daha sonra Kuzey Afrika ve Avrupa’ya geçecek.

Teklif resmileşirse, Fas Güney Afrika’dan sonra Dünya Kupası’nın oynanacağı ikinci Afrika ülkesi olacak. Portekiz’de Dünya Kupası hiç oynanmadı, ancak Euro 2024 turnuvası bu ülkedeydi. İspanya ise 1982’de Dünya Kupasına ev sahipliği yapmış ve turnuvayı İtalya üçüncü kez kazanmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir