2023 Nobel Tıp Ödülü’nü Kazananlar Açıklandı: Katalin Kariko, Drew Weissman

Nobel Vakfı tarafından, her yıl tıp bilimine önemli katkıda bulunan bilim insanı veya insanlarına verilen Nobel Tıp Ödülü’nü bu yıl MRNA aşıyla ilgili çalışmaları sebebiyle Katalin Kariko ve Drew Weissman kazandı.

Haber Merkezi / Katalin Karikó, Macar biyokimyager ve bilim insanı. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi olan BioNTech’te kıdemli başkan yardımcısı olan Karikó, Pfizer-BioNTech’in ortaklaşa geliştirdikleri COVID-19 aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştirmesi ile tanınıyor.

Amerikalı immünolog ve bilim insanı olan Weissman da mRNA alanındaki çalışmaları ile BioNTech/Pfizer’in ortaklaşa ürettikleri mRNA aşıları’nın geliştirilmesine yardımcı oldu. Weissman ayrıca Pennsylvania Üniversitesi Parelman Tıp Fakültesinde profesör olarak ders veriyor.

Ödülü kazanan bilim insanları 11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 1 milyon dolar) para ödülünü paylaşacak. Fizik, Kimya, Edebiyat, Barış ve Ekonomi alanındaki Nobel Ödülü kazananları da 2-9 Ekim tarihleri arasında açıklanacak.

Nobel ödüllerinin açıklanmasının ardından ödüller 10 Aralık’ta düzenlenecek törende İsveç Kralı tarafından sahiplerine takdim edilecek.

Dinamitin mucidi ve iş adamı Alfred Nobel’in adını taşıyan ödüller 1901 yılından bu yana dağıtılıyor. Geçen yıl Nobel Tıp Ödülüne, tarih öncesi insan türü Neandertallerin genetik kodunu çözümlediği ve insan türünün akrabası olduğu daha önce bilinmeyen Denisovalıları keşfettiği gerekçesiyle İsveçli bilim insanı Svante Paabo layık görülmüştü.

Katalin Kariko kimdir?

Katalin Kariko,17 Ocak 1955 tarihinde Szolnok’ta doğdu. Macar biyokimyager ve bilim insanı. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi olan BioNTech’te kıdemli başkan yardımcısı olan Kariko, Pfizer-BioNTech’in ortaklaşa geliştirdikleri Kovid-19 aşısının temel aldığı mRNA teknolojisini geliştirmesi ile tanınmaktadır.

Kariko 1956 Macaristan ayaklanması’ndan bir yıl önce 17 Ocak 1955’te Jász-Nagykun-Szolnok vilayetinin merkezi Szolnok’ta doğdu. Kasap bir baba ve ev hanımı bir annenin kızı olarak Büyük Macaristan Ovası yakınlarındaki Kisújszállás kasabasında büyüdü. Küçük yaştan itibaren bilime ilgi duyan Kariko, lisans eğitimine 23 yaşında Szeged Üniversitesi Biyolojik Araştırmalar Merkezi’nde başladı ve burada doktorasını tamamladı.

Drew Weissman kimdir?

Drew Weissman 7 Eylül 1959’da Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinin Lexington şehrinde doğdu ve büyüdü. 1981 yılında Brandeis Üniversitesi’nin biyokimya ve enzimoloji alanlarından lisans derecesi ile mezun oldu. Aynı zamanda okurken Gerald Fasman’ın laboratuvarında çalıştı.

Yüksek lisans ve doktora derecelerini 1987 yılında Boston Üniversitesi’nde immünoloji ve mikrobiyoloji alanlarında yaptı. Daha sonra, Beth Israel Deaconess Medical Center’da tıp doktoru olarak çalıştı ve ardından Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün şu anki direktörü Anthony Fauci’nin gözetiminde Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde (NIH) burs kazandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir