14 Mayıs Seçimleri: Sandıklar Kapandı

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için oy verme işlemi, saat 17.00’de sandıkların kapanmasıyla sona erdi. Saat 18:00’e kadar seçim sonuçlarına ilişkin tahmin ve yorum yapılması yasak.

Haber Merkezi / Saat 18:00-21:00 arasında sadece YSK’nın seçime ilişkin açıklamaları yayımlanabilecek. 21:00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, seçimlerde oy verme işleminin sona ermesinin ardından açıklama yaptı:

“14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlanmıştır. Kurulumuza şu ana kadar yansıyan olumsuz bir durum söz konusu olmamıştır. Yurt genelinde oy verme işlemleri esnasında bir parti müşahidi ile 2 vatandaşımızın kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği öğrenilmiştir.”

Erdoğan: Sandıklara sahip çıkma vakti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sandıkların kapanmasının ardından Twitter hesabından açıklama yaptı. Erdoğan, “Değerli dava ve yol arkadaşlarım…

Oy verme işlemi ülkemiz genelinde, hamdolsun, demokrasimize yakışır bir şekilde tamamlandı. Şimdi, her zaman olduğu gibi sandıklara sıkı sıkıya sahip çıkma vakti. Sonuçlar kesinleşinceye kadar milletimizin iradesini korumaya devam!..” dedi.

Mithat Sancar’dan oyları koruma çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da, vatandaşlara sandıkları ve oyları koruma çağrısı yaptı. Sancar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Değerli arkadaşlar, demokratik dönüşüm ve kalıcı barış için çıktığımız bu yolda son bir işimiz kaldı.

Bu saat itibariyle sandıkları ve oyları koruyor, ıslak imzalı tutanaklara ve oy torbalarına sahip çıkıyoruz. Mutlaka kazanacağız! Birlikte Değiştireceğiz!” ifadelerini kullandı.

Kaftancıoğlu: Vatandaşları, oylarına sahip çıkmaları için oy verdikleri okullara davet ediyoruz

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sandıkların Türkiye genelinde kapanmasına kısa süre kala gazetecilere kısa bir açıklamada yaptı.

İstanbul’da rekor bir katılım beklediklerini söyleyen Kaftancıoğlu, il genelinde %90’ın üzerinde oy kullanıldığını tahmin ettiklerini belirtti.

İstanbul’da seçim güvenliğine dair bazı münferit olayların yaşandığını, bunların bildirildiğini ve gerekli tedbirlerin alındığını ifade eden Kaftancıoğlu, ilde genel olarak oy verme sürecinin sorunsuz geçtiğini belirtti.

Kaftancıoğlu, “Vatandaşlarımızı oylarına sahip çıkmaları için oy verdikleri okullara davet ediyoruz” diye konuştu.

Demirtaş: Oylara sahip çıkma zamanı

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Şimdi oylara sahip çıkma zamanı” mesajını paylaştı.

Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çok uzun zamanların emeğini ve kararlılığını sandığa attınız. Hepinizi tebrik ediyorum. Şimdi oylara sahip çıkma zamanı” ifadesini kullandı.

YSK’dan ‘mühür lekesi’ kararı

Bazı sandıklarda cumhurbaşkanı oy pusulalarının ön yüzünde, arkaya vurulan mührün mürekkebinin yer aldığı yönünde şikayetler, parti temsilcileri tarafından Yüksek Seçim Kurulu’ya (YSK) bildirildi. Başvuruları inceleyen YSK, tüm sandık kurulu başkanlarına mesaj gönderdi.

Mesajda, “Kurulumuza intikal ettirilen verilerden bazı sandıklarda cumhurbaşkanı pusulasının ön yüzüne sandık kurulu mührü vurulduğu, ayrıca bazı pusulaların arkası mühürlenirken bu mührün mürekkep lekesi nedeniyle pusulanın önünde de görüldüğü anlaşılmıştır. Söz konusu pusulalar hakkında oy sayım ve döküm esnasında 298 sayılı Kanun’un 98 ve 101’inci uyarınca işlem yapılması gerekmektedir” denildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir