Yerel Seçimler İçin Takvim Başladı; Seçim Takvimi Nasıl İşleyecek?

36 siyasi partinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçime katılma yeterliliği bulunduğunu açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener,  “1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla seçim takvimimiz başlamıştır” dedi ve ekledi:

“İlan edilen seçim takvimimiz uyarınca Yüksek Seçim Kurulu bugün gerçekleştirmiş olduğu toplantıda 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek olan mahalli idareler genel seçimine katılacak olan siyasi partileri 298 sayılı kanunun ilgili maddeleri uyarınca tespit etmiştir.”

YSK Başkanı Ahmet Yener tespit edilen siyasi partileri alfabetik sıraya göre şöyle açıkladı:

“Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi,  Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi,

Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluşu Partisi, Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İyi Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi ve Zafer Partisi.”

Diğer partilerin ise büyük kongre veya teşkilatlanma koşulunu taşımamaları nedeniyle 298 sayılı Kanun’un 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının on birinci bendi ile 2820 sayılı Kanun’un 36’ncı maddesinde öngörülen nitelikleri kazanamadıkları tespit edildi.

Seçim takvimi

Seçmen listeleri 4 Ocak 2024 Perşembe günü saat 08.00’de askıya çıkarılacak ve 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00’de askıdan indirilecek. 27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yeri belirlenecek.

7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleşecek ve seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi başlayacak, bu süreç 11 Şubat’ta tamamlanacak. Siyasi partiler aday listelerini 20 Şubat’ta saat 17.00’ye kadar teslim edecek. 3 Mart’ta kesin aday listeleri il ve ilçe seçim kurullarınca ilan edilecek.

21 Mart’ta seçim propagandası ve yasaklar başlayacak. 31 Mart’ta da yerel seçimler yapılacak.

Yerel seçimlerle ilgili olarak ayrıca, güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılık dikkate alınarak 32 ilde oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi.

Bu iller; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.

Diğer illerde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak açıklanmıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir