Yardım Taleplerini Reddeden Fas’ta Ölü Sayısı 2 Bin 901’e Yükseldi

Fas’ın Marakeş kentinde meydana gelen ve ülkenin pek çok kentinde hissedilen 7 büyüklüğündeki depremde bilanço ağırlaşıyor. Depremde ölenlerin sayısı 2 bin 901’e, yaralıların sayısı 5 bin 530’a yükseldi.

Haber Merkezi / Fas İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, El-Huz bölgesinde 8 Eylül’de meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı bugün itibariyle 2 bin 901’e, yaralıların sayısı ise 5 bin 530’a yükseldi.

Söz konusu deprem, ülke tarihinde 1960 yılından bu yana gerçekleşen en büyük çaplı deprem olma özelliğini taşıyor. 63 yıl önce meydana gelen deprem, 12 bini aşkın can kaybına yol açmıştı.

Yerel basın tarafından ilk bilgilerde depremin 6,8 büyüklüğünde olduğu aktarılırken, Almanya Sismoloji Merkezi de depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı. Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta Ulusal Jeofizik Enstitüsü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesinde yerel saatle 23.10 sularında 7 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise, depremin merkez üssünün Marakeş’in 71 km güney batısında Yüksek Atlas Dağları’nda, 18,5 km derinlikte olduğunu açıkladı.

Yüksek Atlas Dağları’nın yerleşime uzak bir bölgesinde meydana gelen depremin merkez üssünün nispeten sığ olduğu ve sarsıntıların yaklaşık 350 km uzaklıktaki başkent Rabat’ın yanı sıra Kazablanka ve Essaouira’da da hissedildiği bildirildi.

Yerin 8 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde birçok kent etkilendi ve çok sayıda bina yıkıldı. Arama kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor. Depremin merkezi olan dağlık bölgede enkaz altında kurtarılmayı bekleyenlerin olduğu, ancak yolların hasar görmesi ve heyelan nedeniyle bölgeye ulaşımın sınırlı olduğu bildiriliyor.

Ulusal Jeofizik Enstitüsü, Marakeş merkezli depremin ülke tarihinde son yüzyıldaki en büyük deprem olduğunu duyurdu. Ölümlerin yaşandığı şehirler arasında Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua’nın bulunduğu aktarıldı.

AP haber ajansının aktardığına göre UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş’teki eski şehri çevreleyen ünlü kırmızı duvarların bazı kısımları hasar gördü.

Kızılhaç’tan 100 milyon frank yardım çağrısı

Başta Marakeş olmak üzere depremin vurduğu bölgelerde sahara hastaneleri kurulurken, Sivil Savunma Kurumu, deprem bölgesinde çadır kentler kurmaya başladı. Çadır kentte depremzedelere barınma, giyecek ve yiyecek desteği sağlanıyor..

Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Fas’taki deprem sonrası ihtiyaçların karşılanması için 100 milyon İsviçre frangı tutarında acil yardım çağrısında bulundu.

Depremden sonra Fas Kızılay’ına bir milyon İsviçre frangı aktaran kuruluş, sağlık, su, hijyen, barınma, yardım malzemeleri, temel ihtiyaçlar ve geçim kaynakları dahil acil ihtiyaçların karşılanabilmesi için harekete geçme çağrısı yaptı.

Fransa’nın başkenti Paris’in Belediye Başkanı Anne Hidalgo, eskiden Twitter olarak bilinen X’te yaptığı bir paylaşımla Paris şehrinin deprem mağdurlarına yardım için 500 bin avro katkıda bulunacağını duyurdu.

Halen yüzlerce kişiden haber alınamazken, kurtarma ekipleri depremden etkilenen daha uzak bölgelere ulaşmak için zorluk çekiyor. İnsanlar enkaz altında kurtarılmayı beklerken aralarında İspanya ve İngiltere’nin de bulunduğu sadece dört ülkeden yardım almayı kabul eden Fas, daha fazla ülkeden yardım kabul etmesi için baskı altında.

Rabat hükümeti şu ana kadar İtalya, Belçika, Fransa ve  Almanya dahil diğer ülkelerden yardım kabul etmeyi reddetti. Fransa dün ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına 5 milyon Avro gönderme sözü verdi.

Madrid ise geç saatlerde yaptığı açıklamada Fas’taki varlığını güçlendirdiğini ve Salı günü “31 uzman, 15 arama kurtarma köpeği ve 11 araçtan” oluşan beş köpekli kurtarma ekibinin daha bölgeye ulaşacağını duyurdu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir