Yalova: Rüstempaşa Camii

Rüstempaşa Camii; Yalova’nın Merkez İlçesi, Rüstempaşa Mahallasi, İsmet Acar Caddesi ile Rüstempaşa Caddesi’nin kesiştiği köşede yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

ülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Rüstempaşa camii Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 17.03.2010 tarih 1365 sayılı kararıyla tescil edilmiştir.

Kimi anlatmalara göre Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Rüstem Paşa’nın adıyla yapılmıştır. Ancak çeşitli zamanlardaki depremler ve doğal nedenlerle kubbesi yıkılmış ve çevresi tahrib olmuştur ancak onarılarak eski haline getirilmiştir.

Ancak 1999 yılındaki depremden minaresi dahil gördüğü hasar üzerine ibadete kapatılmış, yanına yeni büyük bir cami yapılmıştır. Kanunî Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa ( 1500 – 1561 ) tarafından, cami- han-hamam olarak külliye biçiminde yaptırıldığı ileri sürülmektedir.

Yapım tarihi kesin olarak belli değildir. Külliyeden sadece cami ve hamam günümüze kadar gelebilmiştir. Han ise Osmanlı döneminde okul olarak kullanılmış, Birinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmış ancak Cumhuriyetten sonra tekrar okul olarak yapılmıştır. Ancak büyüyünce okul yıktırılarak yerine park yapılmıştır.

Hamam, kısmen yapılan değişikliklerle kullanılırken ; cami, cemaate yeterli olmayınca hemen yanına Merkez Camii yapılmış, Rüstempaşa Camisinin bir kısmı bayanlar için mescit olarak kullanılırken, diğer bir bölümü ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kitaplarının satış yeri olarak düzenlenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir