Yalova: Fıstıklı Hamamı

Fıstıklı Hamamı; Yalova’nın Armutlu İlçesi, Fıstıklı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Fıstıklı Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Hamam Osmanlı Dönemine tarihlendirilebilir. Giriş kısmı güney cepheden tek kapıyla sağlanmaktadır. Güney cephesi dağınık moloz taş örgülüdür. Giriş (ılıklık) kısmının üst örtüsü tonoz olup bu bölüm sıcaklık kısmı tek kubbe ile örtülüdür. Bölüm içerisinde sekiler ve nişler ile bir adet kurna görülmektedir.

Hamamın doğu kesiminde yine moloz taş örgü görülmektedir. Burada sıcaklık bölümüne bağlanan külhan bölümü bulunmaktadır. Bu kısım tuğla örgülüdür. Hamam genel olarak kareye yakın dikdörtgen plan şeması göstermektedir. Kuzey kısmında ve üst örtü kısımlarında farklı malzemeler kullanılmıştır.Bu kısımlardan arındırılması gerekmektedir.

Fıstıklı sırtını yasladığı ormanların yansıması ile yeşile boyanmış tertemiz denizi, şirin köy yolları ile harika bir tatil köyüdür. Geçmişi 1400’lü yıllara dayanan eski bir yerleşim olan Fıstıklı’nın adını bolca yetişen lezzetli fıstıklarından aldığı bilinir. Çerezlik ve dolmalık fıstıkları, ün salmış zeytinleri ülkenin dört bir yanında alıcı bulur. Köyde ve civarında bol bulunan fıstık ağaçlarının, köyün tarihinde önemli bir yeri vardır.

Eskiden Osmanlı Donanmasının bütün kürek ihtiyacı buradan karşılanır, kürekler fıstık ağacından yapılırmış. Tarihi ağaçları ile de bilinen Fıstıklı Köyü’nün meydanında tarihi çeşme, köye gelen ziyaretçilerin ilgi odalığını oluşturur. Temiz denizi ve sahili ile Mavi Bayrak çalışmalarını başlatan Fıstıklı, Gemlik Körfezinin en büyük balıkçı köyü olup, otel, motel, pansiyonları ve kamping alanları ile turizm hareketliliğinin yaşandığı ideal bir tatil köyüdür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir