Yalova: Armutlu, İskele Camii

İskele Camii; Yalova’nın Armutlu İlçesi, Sahil Caddesi, İskele Mevkii’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

İskele Camii; İstanbul II Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 12.11.1998 tarih ve 4967 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Küçük boyutta, kare planlı bir camidir. Kitabesinde 1973 yılında yazılmasına karşın bu tarihin onarım tarihi olduğu belirtilmektedir.

Armutlu adının “Armoda veya Armodies” sözcüklerinden geldiği sanılmaktadır. Bu sözcüklerin sözlük anlamlarına bakıldığında donanma veya donanmaya gözcülük eden kimseler anlamına gelmektedir. Eski bir yerleşim merkezi olan Armutlu bir çok isim değiştirerek, Armutlu adını almıştır. Eski adlarından bazıları ise Enrutluk, Emrudili, Imrudili olarak bilinmektedir.

Bu şirin ilçenin eski bir geçmişe dayanması Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatnamesi’nde 1050 senesine dayanan ve sefer ayının 9. gününe denk gelen satırlarında Mudanya ilçesine vardıklarını, oradan bir gemi ile Bozburun İskelesine geldiklerini ve bir koydan söz eder. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen koyun, Armutlu olduğu sanılmaktadır.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir