Van: Akçalı Travertenleri

Akçalı Travertenleri; Van’ın Başkale İlçesi, Dereiçi (Sawkan) Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Oluşumu devam eden travertenler Akçalı Traverten-leri olarak Van’ın mucizevi doğal mirasları arasındaki yerini almıştır. Akçalı Travertenleri, Pamukkale’deki doğal oluşumlara benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Yöre halkı burada bulunan suyun şifalı olduğuna inanır ve özellikle romatizmalara iyi geldiğini iddia eder. Bu iddia bilimsel olarak kanıtlanmamışsa da, şifa için bu bölgeyi ziyaret edenler vardır. Özellikle yaşlılar burası için “Allahın hikmeti” der ve bir mucize olduğuna inanırlar.

Yazın da ziyaret edebileceğiniz bölgeyi, özellikle kışın karlar altındayken tavsiye ederiz. Büyülü atmosferi çoğrafyanın beyaza boyandığı günlerde daha etkileyici oluyor. Özellikle donan buzların oluşturduğu sarkıtlar ilginç görüntüler ortaya çıkarıyor.

Yeraltı sularında erimiş karbondioksit bulunuyorsa, geçtikleri yerlerdeki kalsiyum karbonatı (CaCO3) eritir ve bünyesine katar. Yer altı suyunun birden bire, basınçsız ortama çıkmasıyla karbondioksit uçar. Böylece bünyesinde bulunan kalsiyum karbonat kayalara yapışır ve bembeyaz bir görünümün oluşmasını sağlar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir