Uşak: Mesotimolos (Lidya Kalesi) Antik Kenti

Mesotimolos (Lidya Kalesi) Antik Kenti; Uşak’ın Eşme İlçesi, Aydınlı Köyü, Düzköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Halk arasında ki bilinen ismi “Kale Tepe”dir. Kale deresinin güney kıyısında yer alan ve Mesotimolos kentinin bulunduğu Kale Tepe Höyüğü ile vadi yamaçlarında kaba taş tüfe oyulmuş 25-35 adet kaya mezarının olduğu görülmektedir.

Ayrıca üçgen alınlıklı ve vadi ortasında yüksekçe bir tepe üzerindeki yerleşim alanı üzerinde M.Ö. 4. yy ile M.S. 3. yy arası seramik parçalarına rastlanmıştır. Çatılı kaya mezarları, Frig kaya mezarlarını andırmaktadır.

Mesotimolos’un, bilimsel araştırmalarla hem ortaya çıkarılması hem de peribacası oluşumları gibi coğrafi güzellikleriyle tarih ve doğa turizmine kazandırılması gerekmektedir.

Bölgedeki volkanik kayalarla çevrili vadide, Lidya şehirlerinden Mesotimolos’tan kalma kayalara oyulmuş ev ve mezarlar, volkanik kalıntılarda binlerce yıl öncesine ait insan ayak izlerini görmek mümkün.

Daha önce dokunulmamış bu tarihi alan araştırılmaya ve incelenmeye muhtaçtır. Bölgede eski medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı var. Bilimsel araştırmalarla burada gün yüzüne çıkarılacak çok değerli kalıntılar bulunmaktadır.

(Görseller: yollardan.com)

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir