Uşak: Alaü’d-din Uşşaki Türbesi

Alaü’d-din Uşşaki Türbesi; Uşak’ın Merkez İlçesi, Kabaklar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami binasının altında, bir oda içinde, iki yatırlı bir türbe vardır. Bu türbe Halveti büyüklerinden Şeyh Alaüd-din Uşşaki (K.S) hazretlerinin türbesidir. Pek çok kerameti zahir olan Alaüd-din Uşşaki H. 890 / M. 1485-1486 yılında vefat ettiğine göre, 15. yüzyılda yaşamıştır.

Nev’izade Atai’nin kaydettiğine göre, hal ehli bir aziz idi. “Kabaklılı Alaaddin” demekle meşhurdur. İki halifesi vardır. Biri yiğitbaşı Veli Ahmed Şemseddin-i Marmaravi, diğeri Ekmel Tekkesi ismindeki tekkede irşat faaliyetlerinde bulunan Şeyh Süleyman adındaki zattır.

Türbe kitabesi şöyledir:

“Buldu bu cami, izzet şeref ile

İlahi bâniye ecir ver, olmaya telif sayi

Hak muin oldu bina ve türbeye didi tarih

Bula sağır mezarını euz-u kul ile eyle tavaf”.

Bunun ebced çözümü 1595 tutmaktadır. Ancak bu kitabenin Şeyh’in ölümünden sonra yazıldığı anlaşılmaktadır. Türbe içindeki ikinci mezarın Şeyhin karısına ait olduğu söyleniyor. Türbedeki iki sanduka örtüsünde ayetler vardır. Alaaddin Uşşaki hazretlerinin sanduka şahidesi üzerinde büyük bir sarık bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir