TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Suçlamaları Kabul Etmiyoruz

TÜSİAD YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgi yayma suçlamalarını kabul etmiyoruz” dedi.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, derneğin genel kurulunda yapılan açıklamaların ardından gelen tepkilere yanıt vererek, yanlış anlamaları gidermek adına kapsamlı bir açıklama hazırlığında olduklarını da duyurdu.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, derneğin 13 Şubat’ta gerçekleştirilen genel kurul toplantısındaki açıklamaların ardından gelen tepkilere ilişkin Sözcü’den Saygı Öztürk‘e değerlendirmelerde bulundu.
Orhan Turan, “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgi yayma suçlamalarını kabul etmiyoruz” dedi. Turan, derneğin genel kurulunda yapılan açıklamaların ardından gelen tepkilere yanıt vererek, yanlış anlamaları gidermek adına kapsamlı bir açıklama hazırlığında olduklarını da duyurdu.
TÜSİAD Genel Kurul toplantısında konuşan TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras hakkında, “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından soruşturma başlatılmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, açıklamasında, TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın konuşmasındaki, “bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözleri” nedeniyle soruşturmanın açıldığını bildirmişti.
YİK Başkanı Ömer Mehmet Ömer Arif Aras ne demişti?
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, İstanbul’da düzenlenen Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurul toplantısında, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirmişti.
“Kamunun da özel sektör şirketleri ve vatandaşlarımız gibi eşit düzeyde kemer sıkması şart” diyen Aras, enflasyonla mücadele için 2025 yılında kamuda yapılacak tasarrufun daha etkin olmasını beklediklerini söylerken, “Devletin bütçe disiplinine uyması, kamu harcamalarını kontrol etmesi ve kamuda tasarrufu arttırması şart” sözlerini kaydetmişti.
Aras, belediyelere yönelik artan baskılara dikkat çekmiş, “Yerel seçimlerde politik gücün barış içinde el değiştirmesi, ülkemizde demokrasinin gücünü tekrar tüm dünyaya göstermiş oldu ancak seçimler sonrasında seçilmişlerin görevden alınarak atanmışların göreve getirilmesi demokrasimizi zedeledi” demişti.
Ömer Aras ayrıca ekonomide hayata geçirilmesi gereken iki ana yapısal reformun önemine vurgu yaparak bunları şöyle sıralamıştı: “Birincisi, insana değer katan eğitim ve liyakat. İkincisi, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı. Hedefimiz, bu reformların yarattığı güven ortamıyla beslenen ekonomik kalkınma olmalıdır. Bu iki reformu hakkıyla gerçekleştirebilirsek diğer tüm reformlar kolaylıkla yapılabilecektir.
Dünya ile rekabet edebilmemiz için özel sektörde ve kamu bürokrasisinde iyi eğitilmiş yüksek vasıflara sahip ve liyakate uygun atanmış insanlar olması şart. Ayrıca bilimde, sanatta, sporda, tüm alanlarda ileri gitmek için her şeyden önce nitelikli insan gerekiyor. İyi yetişmiş insanlar hukukun üstünlüğünün ve adil yargının olduğu bir ortamda çalıştığı takdirde ekonomi başta olmak üzere her konuda başarının yolu açılacaktır. Bu konuda toplumsal fikir birliğine ihtiyacımız var.”