Türkiye, Son 35 Yılın En Soğuk Ve Karlı Günlerine Giriyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre, Perşembeden itibaren Türkiye’nin batısından gelecek soğuk hava dalgası beş gün boyunca bütün ülkeyi etkisi altına alacak. Isı düşüşü ve kar yağışı Marmara’dan başlayıp, Doğuya doğru hafta boyu sürecek.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin batısından başlayacak sağanak yağmur ve kar yağışıyla  son 35 yılın en şiddetli soğuklarının yaşanması bekleniyor. ‘Perşembe günü kuzey batıdan başlayıp, Karadeniz üzerinden gelen sistemle birlikte sıcaklıklar düşecek. Akdeniz kıyıları ve Güneydoğu Anadolu’nun güneyi dışında bütün yurtta kar yağışı olacak. ‘

Çarşamba günü  Doğu Anadolu’nun güneyindeki yoğun kar yağışını Perşembe Marmara’dan başlayan sıcaklık düşüşü izleyecek. Perşembe’den başlayıp gelecek  pazartesi de içinde olmak üzere beş gün boyunca kuzey ve doğu bölgelerinde zaman zaman kuvvetli olmak her yer yağışların etkisinde kalacak. Hemen her yerde karla karışık yağmur ya da kar yağışı bekleniyor.

İstanbul yoğun kar bekliyor  

16 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul da 9 Mart Çarşamba gecesinden başlayarak karla karışık yağmur. Perşembe günüyle birlikte yer yer kuvvetli kar yağışı bekliyor. İstanbul Valisi “oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olma” çağrısında bulundu. Ancak Valiliğin hangi tedbirleri almakta olduğuna ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) meteoroloji mühendisleri,  “Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının bu akşam itibariyle Marmara bölgesi üzerinde etkili olacağını” hafta ortasında etkisini arttırarak yer yer etkili kar yağışına neden olacağını doğruladılar.

Mart 1987

Meteoroloji Genel Müdürülüğü’nün açıklamalarında göndermede bulunulan 35 yıl önceki, 1987 soğuk hava dalgasında Kandilli Rasathanesi verilerine göre 4 Mart 1987’de 22 cm olan kar yüksekliği, 8 Mart 1987’ye kadar kademeli artarak 70 cm’e kadar yükselmişti.  3 Mart 1987’de 12 derece dolayında olan hava sıcaklığıysa 7 Mart 1987 Cumartesi günü – 6,6 derece olarak kaydedildi.

TRT haberlerinde Atatürk Havalimanı’nda  kar kalınlığının 86 cm olarak ölçüldüğü açıklanmış kent genelinde kar yükseliğinin 1 metreye yüksek kesimlerdeyse kar kalınlığının 4 metreyi bulduğu duyurulmuştu. Kar fırtınası 14 Mart 1987 günü bitmişti ancak yolların kardan tamamen arındırılması  bir ayı bulmuş, karların erimesi döneminde de seller oluşmuştu.

İstanbul bu kez kara karşı koyabilecek mi?

Ocak sonunda İstanbul ve Marmara’yı etkisi altına alan kar yağışıyla, TEM ve E5 karayollarında ulaşım bütünüyle durmuş, İstanbul ve Sabiha Gökçen Hava Limanları üç gün boyunca hava trafiğine kapanmış, İstanbul Hava Limanı kargo bölümünün tavanı çökmüş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP sözcüleri, doğrudan doğruya hükümetin yetki alanındaki bu krizlerden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nu sorumlu tutmaya yönelmişlerdi. Üç gün önceden başlayan uyarılarla birlikte bu kez hükümetin sorumluluklarını gereğini yapması bekleniyor.

(Kaynak: bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir