Türker İnanoğlu Kimdir? Hayatı, Filmografisi

18 Mayıs 1936 yılında Karabük’te dünyaya gelen Türker İnanoğlu, 2 Nisan 2024 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. İnanoğlu, 1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda öğrenciyken, yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi.

Lütfi Ömer Akad ve Nişan Hançer gibi ünlü yönetmenlere asistanlık yapan Türker İnanoğlu, 1959 yılında Senden Ayrı Yaşayamam başlıklı filmle yönetmenliğe başladı. Türker İnanoğlu, 1960 yılında Erler Film adıyla kendi film yapım şirketini kurdu.

Türker İnanoğlu,, 1979 yılında Ulusal Video Film Anonim Şirketi unvanıyla bir şirket kurarak Türkiye’yi video ile tanıştırdı. Ulusal Video, Türkiye’de ilk kez video kaset dağıtımı başlattı ve bir çığır açtı.

1985 yılında Ulusal Radyo Televizyon Anonim Şirketi unvanıyla bir televizyon stüdyosu kurdu ve çok sayıda televizyon yapımına imzasını atan Türker İnanoğlu, 1987 yılında İcraatın İçinden başlıklı bir programile hem Türk siyasî tarihinde, hem de Türk televizyonculuğunda bir mihenk taşı oldu.

Türker İnanoğlu, dönemin başbakanı Turgut Özal, aylık olarak yayınlanan bu televizyon programında bizzat ekrana çıktı ve kamuoyuna hükümetinin icraatını anlattı.

1994 yılında Türkiye’nin ilk özel televizyon kanallarından olan atv’yi kurdan Türker İnanoğlu, Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Şişli’de Kent Sineması, Kavacık’ta Boğaziçi Sinemaları’nın da sahibidir. 2005 yılında İstanbul’un Maslak semtinde Türker İnanoğlu Maslak Show Center’ı (TİM) açtı.

Türker İnanoğlu’nun yapıcısı olduğu bazı filmler: Hayat Kavgası, Hüzünlü Aşk, Lekeli Melek, Dağlar Şahini, Melikşah, Ağlama Değmez Hayat, Deli Murat, Fadime, İşportacı Kız, Kaçak, Yarım Kalan Saadet, Yumurcak Köprüaltı Çocuğu, Yusuf İle Züleyha, Ferhat ile Şirin, Güzel Şoför: Yumurcak Küçük Şahit, Kara Murat Fatih’in Fedaisi, Acı Hayat, Yumurcak Küçük Kovboy, Karateci Kız,

Bitirim Kardeşler, Bitirimler Sosyetede, Vurgun, Yumurcak / Veda, Karateciler İstanbul’da, Ayrı Dünyalar, Kara Murat Ölüm Emri, Kara Murat Kara Şövalyeye Karşı.

Türker İnanoğlu’nun yönettiği bazı filmler: Köyde Bir Kız Sevdim, Küçük Kahraman, Şafakta Buluşalım, Meyhaneci, Mirasyedi, Kadın Berberi, Yankesici Kız, Babasına Bak Oğlunu Al, Tamirci Parçası, Satılık Kalb, Yankesici Kızın Aşkı, Zennube, Affedilmeyen, Bar Kızı, Beyoğlu Esrarı, Efkarlıyım Abiler, İdam Mahkumu, İntikam Uğruna Suçsuz Firari,

Vur Emri, Ağır Suç, Ayrılık Saati, Evlat Uğruna, Kader Bağı, Kardeş Kavgası, Namus Borcu, Aşka Tövbe, Benim de Kalbim Var, Hırsız Kız, İstanbul Tatili, Sabah Yıldızı, Tahran Macerası, Cilveli Kız, Efkarlı Sosyetede, Son Mektup, Yumurcak, Fadime, İşportacı Kız, Yarım Kalan Saadet, Yumurcak Köprüaltı Çocuğu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir