Tunus’ta Ennahda Lideri Raşid Gannuşi Tutuklandı

Tunus’ta Ennahda Partisi Lideri Raşid Gannuşi, savcılık sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Gannuşi, 17 Nisan’da güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınmıştı.

Haber Merkezi / Ennahda Hareketi’ne mensup avukat Habib Bin Sidhum, Gannuşi’nin beraberindeki 11 kişinin daha soruşturma dosyasında yer aldığını ve soruşturmanın “devlet güvenliğine karşı komplo” dosyası kapsamında olduğunu kaydetti.

Tunus’ta Ennahda Hareketinin üyesi olan ve şu an cezaevinde bulunan eski Başbakan Ali Laarayed ve eski Adalet Bakanı Nureddin Biri hakkındaki davalar da sürüyor. Bu isimler, terörizm ve devlet kurumlarına karşı kışkırtma suçlarıyla bağlantılı davalarda yargılanıyor.

Muhalefet, siyasi olarak gördüğü bu davalara dayanak oluşturan suçlamaların uydurma olduğunu savunuyor. Tunus muhalefeti, Cumhurbaşkanı Said’i ülkedeki demokrasinin altını oymak ve tek adam sistemi kurmaya çalışmakla suçluyor.

Tunus’ta polis geçtiğimiz aylarda da 2021 yılında parlamentoyu lağveden ve geçen yıl düzenlenen referandumla yetkilerini artıran Said’i “darbe” ile suçlayan siyasi figürleri gözaltına almıştı.

Tunus’ta muhalefet partilerinin büyük bölümü, Said’in geçen Aralık ayında aldığı erken seçim kararıyla sandığa gidilmesinin ardından oluşturulan ve yetkileri sınırlı olan parlamentonun meşruiyetini kabul etmiyor. Said ise atılan adımların, Tunus’u yıllardır süren krizden çıkarmak için şart olduğunu savunuyor.

Gannuşi son bir yıl içinde Ennahda Hareketi’nin cihatçıların Suriye’ye gitmesine yardımcı olduğuna dair iddialar ve kara para aklama suçlamalarıyla bağlantılı olarak birçok defa ifade vermişti. Bu iddialar hem Gannuşi hem de partisince yalanlanmıştı.

Doksanlı yıllarda sürgünde olan 81 yaşındaki Gannuşi, 2011’deki devrim sırasında Tunus’a dönmüştü. Tunus, Arap Baharı’nın demokratik açıdan tek başarı hikâyesi olarak görülüyordu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir