Tunceli: Ambar Kalesi

Ambar Kalesi; Tunceli’nin Merkez İlçesi, Ambar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kalenin kitabesi bulunmamaktadır. Ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Bununla ilgili kaynaklarda da yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Kale kesme ve moloz taştan yapılmıştır. Giriş kapısı kayaların oyulması ile oluşturulmuş, bunun arkasına da iç içe üç oda yapılmıştır.

Kalenin çevresinde iki minare bulunur. Giriş kapısı taşların oyulmasından yapılmış olup, iç içe üç odası vardır.

Kalenin çevresinde sulama kanallarının kalıntıları vardır. Kalenin üst kısmında taştan oymalarla havuzlar yapılmıştır.

Paylaşın
  1. Urartulardan kalma ve daha sonraları ise roma döneminde 750 500 y y kullanılmış kilisesi mevcuttur.Burada bulunan justinyen dönemine ait bronz sikke ve kilise girişindeki hac ve carkı feleklerden anlaşılmaktadır.

  2. Urartulardan kalma bir kaledir. Taş oyma işciliği girişte görülmektedir. fakat uzun yıllar tahribata uğramıştır. Define arama nedeniyle kaleye zarar verilmiştir. Kaya mezarı bulunmakta İç içe 3 odalı ve içinde 3 mezar yeri olan fakat deine arayıcıları tarafından tahrip edilmiştir. Daha sonraları Roma döneminde bu kale kullanılmış aynı zamanda kilisesi de bulunmakta kilisenin girişinde her iki tarafında haç ve çarkı felekler bulunmakta. Roma dönemi700- 500 yıllarına justinyen dönemine ait bronz sikkelerin görülmesi sonucu bu sonuca varılmıştır.

  3. (Ambar Kalesi) Urartulardan kama kale insanalar tarafından tahrip edilmiştir. Bu nedenle süslü taş işciliği zamanla korozyona uğramış.Kalenin üst kısmında taşın içine oyulmuş iki havuz oldukca derin ve geniş cukur alan bulunmakta. Bunların zindan mı yoksa su havuzu mu tam olarak anlaşılmamakta. Su sarnıcı olarak nitelendirilsede fakat su kanalları yok eğer tahrip edilmemişse. Ayrıca kalenin alt doğusunda inşa edilmiş oldukca yerin derinliğinde bir urartu duvar örmesi daha var Batı kısmında bir giriş yeri bulunmakta buranın tam olarak ne amacla yapıldığı bilinmemekte. Kalenin içine oyulmuş giriş kısmında Carkıfelekler yer aldığı bir kilise bulunur. Kilise cünkü giriş kısmıda hem sağ hem de sol tarafında kayaya yapılmış carkı felekler ve hac işaretleri yer almakta.İçinde insan kabartması şeklinde kırılmış iki duvar kabartması bulunmakta. Buda Urartulardan sonra roma döneminde buranın kullanıldığını göstermekte.Kalenin etrafında eskilerden kalma yerleşim yerleri bulunur. Define arayıcıları kaleye oldukça zarar vermişler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir