Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan: Gelirlerimiz Giderlerimizi Karşılamıyor

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, “Gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor. Bu durumun net olarak herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Göreve başladığımız tarih itibariyle borçsuzluk yazısı alabilmemiz için 18 milyon Euro ödememiz gerekiyordu. ‘Biraz daha beklenebilir miydi?’ diye çok konuşulmuştu. Kongrenin tarihi bir gün sonra olsa ödeme tarihinden bir hafta sonrasına denk geliyordu” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Bu şu anlama geliyor: Trabzonspor’un ihtar çeken oyuncularına borçlar ödenmeseydi kulübümüzün oyuncularının serbest kalmasından kaynaklı ve ödenen bonservislerden kaynaklı zararımız 50 milyon Euro seviyelerinde olacaktı. Eğer 50-55 milyon Euro’luk borç mevcut borcumuza eklenseydi nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalacağımızı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Trabzonspor Kulübü başkanı, yönetim kurulu sabah akşam bu borçları ödemek için uğraşıyor. Yönetim kurulu arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.”

Ertuğrul Doğan, açıklamasının devamında, “Çok büyük zorluklara katlanarak bu işin içerisine girdiler. Biz geldiğimiz günden beri yaklaşık olarak 24 milyon Euro borç ödedik. Yarısı kulübümüze sponsorluklar ve loca satışlarıyla kazandırıldı. Geri kalan 12 milyon Euro’su da yönetici katkısıyla karşılandı diyebiliriz. Bununla bitmedi. Bizim önümüzde Haziran ayının sonuna kadar ödenmesi gereken yine oyuncuların serbest kalmasına sebep olabilecek olan tutar 17 milyon Euro. Bu paranın bir kısmı toplandı. Bayrama kadar Trabzonspor yönetiminin bulması gereken 15 milyon Euro daha var. Trabzonspor bu planlamaları yaparak ilerlemek zorunda. Ve camiası, basını ve taraftarıyla bunları da tek tek paylaşmak durumunda. Biz bu süreci açık ve net olarak yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Doğan, toplantının amacının sezonun genel bir değerlendirmesi ve Trabzonspor’un şu anda içinde bulunduğu durum olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Dün Kulüpler Birliği ile toplantımız vardı. Tüm kulüp başkanları hemen hemen katıldı. Ortak görüş, Türk futbolunun ciddi anlamda ekonomik olarak bir darboğazın içerisinde olduğu yönünde. Bu darboğaz, biz de dahil olmak üzere tüm kulüplerimiz için çok ciddi anlamda sıkıntılar getiriyor. Kendi kulübümüzden yola çıkarak durumu açıklamaya çalışacağım. Trabzonspor’umuzun 25-26 Mart 2023 tarihli Genel Kurulu’nda açıklanan net borcu 2 milyar 836 milyon TL idi. Göreve başladığımız 28 Mart 2023 tarihinde ise bu borcun güncel durumu 3 milyar 32 milyon TL civarındaydı.

Naklen yayın gelirlerimiz 152 milyon TL, reklam sponsorluk gelirlerimiz 190 milyon TL, kombine bilet loca gelirlerimiz 140 milyon TL, mağazacılık gelirlerimiz 60 milyon TL, Token gelirlerimiz 50 milyon TL ve diğer gelirlerimiz 25 milyon TL’dir. Burada asıl önemli konu Trabzonspor’un yıllık faiz, ana para geri ödemeleri 205 milyon TL. Yıllık kur farkı giderleri 150 milyon TL ki bu son 10 günde biraz daha arttı. Yıllık vergi giderleri de 325 milyon TL. Bu rakam Trabzonspor’un uzun yıllardır ödenmeyen vergileri… Benim de bulunduğum 4-5 yıllık süreçte yapılan yapılandırmalarla aylık olarak ödenmeye devam ediliyor. Toplamda 680 milyon TL gibi bir gider kalemlerimiz var. Bu kalemler içerisinde üst takım gibi konulara girmedik. Trabzonspor’un takım bütçesini içine katmadan bile gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor.

Bu durumun net olarak herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Göreve başladığımız tarih itibariyle borçsuzluk yazısı alabilmemiz için 18 milyon Euro ödememiz gerekiyordu. ‘Biraz daha beklenebilir miydi?’ diye çok konuşulmuştu. Kongrenin tarihi bir gün sonra olsa ödeme tarihinden bir hafta sonrasına denk geliyordu. Bu şu anlama geliyor: Trabzonspor’un ihtar çeken oyuncularına borçlar ödenmeseydi kulübümüzün oyuncularının serbest kalmasından kaynaklı ve ödenen bonservislerden kaynaklı zararımız 50 milyon Euro seviyelerinde olacaktı.

Eğer 50-55 milyon Euro’luk borç mevcut borcumuza eklenseydi nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalacağımızı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Trabzonspor Kulübü başkanı, yönetim kurulu sabah akşam bu borçları ödemek için uğraşıyor. Yönetim kurulu arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Çok büyük zorluklara katlanarak bu işin içerisine girdiler. Biz geldiğimiz günden beri yaklaşık olarak 24 milyon Euro borç ödedik. Yarısı kulübümüze sponsorluklar ve loca satışlarıyla kazandırıldı.

Geri kalan 12 milyon Euro’su da yönetici katkısıyla karşılandı diyebiliriz. Bununla bitmedi. Bizim önümüzde Haziran ayının sonuna kadar ödenmesi gereken yine oyuncuların serbest kalmasına sebep olabilecek olan tutar 17 milyon Euro. Bu paranın bir kısmı toplandı. Bayrama kadar Trabzonspor yönetiminin bulması gereken 15 milyon Euro daha var. Trabzonspor bu planlamaları yaparak ilerlemek zorunda. Ve camiası, basını ve taraftarıyla bunları da tek tek paylaşmak durumunda. Biz bu süreci açık ve net olarak yöneteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Biraz daha zor ama imkansız değil”

A Takım bütçesinin 25 milyon Euro seviyelerine indirildiğini aktaran Ertuğrul Doğan, “Takım bütçemiz, devraldığımız dönemde 42 milyon 900 bin Euro resmi rakamlara göre. Bizim şampiyon olduğumuz sezon ortalama takım bütçemiz de 27 milyon Euro civarlarındaydı. Bu şunu gösteriyor. Bütçeyi artırmak bu harcamaları yapmak ille başarılı olacaksın anlamına gelmiyor. Bu acı bir deneyim olarak karşımızda. Benim de bu hatada payım olduğu için bulunduğum pozisyona sahip çıktım ve bunun karşılığında ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalışıyorum. Şu anda futbol takımımızın net bütçesi 25 milyon 500 bin Euro’ya inmiş durumda ayrılan oyuncularımızla beraber.

Tabii yapılacak olan transferler var. Gidecek oyuncular olacaktır aramızda, onlarla da görüşüyoruz. Bizim hedefimiz takım bütçemizi 25 milyon euro seviyelerinde tutmak. Yüzde 10 artı-eksi olabilir. Taraftarlarımızı da anlıyorum kimsenin aklından şu geçmesin. Trabzonspor konu ne olursa olsun, durum ve pozisyonu ne olursa olsun her zaman zirveye oynayan bir takım da yapmak zorunda. Biz buna da talibiz. Hem borçların yönetilebilir hale getirilmesine talibiz, tüm bunları yaparken de sahada dik duruşuyla mücadelesini veren bir takım yapmak niyetindeyiz. İşimiz her ikisini yapmak zorunda olduğumuz için daha önceki dönemlere göre biraz daha zor ama imkansız değil” dedi.

“İlk geldiğimizde ekonomi çok kötüydü”

Altyapının kulübümüze çok ciddi kazanımlar getireceğini vurgulayan Ertuğrul Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Altyapı, ülkemizdeki futbol ekonomisi bu hale geldikten sonra herkesin üzerinde çok ciddi olarak durması gereken bir konu haline gelmiştir. Altyapıda sürekli olmasa bile dönem dönem bazı oyuncular çıkıyor. Bu oyuncuların Trabzonspor’da belli bir program dahilinde, belli bir planlamayla çıktığına ben inanmıyorum. Böyle bir planlamayı da ciddi anlamda görmedim. Bizim dönemimizde de bu oldu.

İlk geldiğimizde ekonomi çok kötüydü. Altyapıdan 8 oyuncu geldi, üstten 8 oyuncu gitti. O oyunculardan 2 tanesi çok iyi duruma geldi. Bu oyuncular belli bir hazırlıkla belli bir planlamayla buraya gelmediler, doğruyu söylemek zorundayız. Biz bununla alakalı dünyanın bu konudaki en önemli firmalarından bir tanesi olan Double Pass ile bir yıl önce bir anlaşma yaptık. Bu anlaşmanın kapsamında da arkalarında çok ciddi durarak, bizden istedikleri her şeyi de yerine getirerek bir planlama içerisine girdik.

Bu planlama önümüzdeki süreçlerde Trabzonspor Kulübü’ne çok ciddi kazanımlar getireceğine inanıyoruz ve bunu görüyoruz. İzlenimlerimiz ve takiplerimiz de bu yönde. Bizden sonra TFF de bizden çok daha büyük bir çalışma içerisine girdi. Temmuz sonunda bize organizasyonun son halini getirerek teslim edecekler. Bizim kendilerinden talebimiz bu süreç boyunca organizasyonun takibinin de onların ve bizim belirleyeceğimiz kişiler ile takip edilerek yeni yapılanmanın yürütülebilir ve sürdürülebilir hale getirilmesi.”

“Çalışmalarımız devam ediyor”

Doğan, yeni bir iş birliği anlaması yapılacağını duyurarak, “Trabzonspor Kulübü olarak iş birliği anlaşmalarıyla her ligden belli takımlarla anlaşmalar yaparak oyuncuların gelişimini sağlamak ve bu ligleri takip etmek için daha önce 1461 Trabzon FK ile yapmıştık. Bugün de yine Akçaabat Sebat Gençlik ile 3. Lig için bir anlaşma sağlayacağız. Üst liglerde bulabileceğimiz bir stratejik iş geliştirme planlarımız olabilir. Bunlarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Şampiyonluk belgeselini 2 Ağustos tarihinde yayınlamayı planladıklarını ifade eden Ertuğrul Doğan, “Trabzonspor’un kuruluş tarihinde şampiyonluk belgeselini yayınlamak istiyoruz. Bugüne kadar biraz uzadı. Biz geldiğimiz 3 ay içerisinde bununla alakalı çok ciddi bir uğraş verdik. Son aşamaya geldik, artık bitiriyoruz. Son rötuşlar oluyor şu anda. Bütün dünyanın gündemine oturacak, herkes tarafından konuşulacak bir şampiyonluk belgeselini yaptığımızdan emin olabilirsiniz. İnanılmaz bir emek ve çalışma verildi. Bunun karşılığını göreceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Çok güzel bir forma tanıtımı hazırlandı”

Forma lansmanı planlandığını vurgulayan Doğan; “24 Haziran tarihinde forma lansmanımızı yayınlayacağız. Yine biraz iddialı olacak ama daha önce Türkiye’de yapılmamış, dünya üzerinde de pek bir örneğine rastlamadığımız bir planlamayla çok farklı bir organizasyonla çok güzel bir forma tanıtımı hazırlandı” dedi.

Ertuğrul Doğan, tüzük konusunda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Biliyorsunuz, bakanlığımızın tüm kulüpler için hazırladığı, 24 Ekim tarihinde de son olmak koşuluyla yeni bir tüzüğün yazılması gerekiyor. Bu yeni tüzük konusunda yönetim kurulundaki arkadaşlarımız tüzük komisyonu dahilinde çalışmaya devam ediyorlar. Mahmut Ören de ekibiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu tüzük kongresi diğerlerinden farklı bir kongre olacak. Çünkü burada bakanlığın bizden istediği belli başlı konular var. Kongrede bu konuların tamamının da yeniden düzenlenmesi ve yapılması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

“Bu konuda diğer kulüplere de örnek olmak istiyoruz”

Ertuğrul Doğan, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Kadın Komisyonu Kurulu ile alakalı son aşamaya geldik. Bugün toplantıdan sonra Trabzonspor Kadın Komisyonu üyelerimizi de tanıtmış olacağız. Trabzonspor’un içerisinde kadınların çok daha fazla rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda diğer kulüplere de örnek olmak istiyoruz. Trabzonspor’un bayan üye sayılarını artırmak ve onlara tribünde daha fazla yer vermek istiyoruz.

Bundan sonraki yönetim kurullarının içerisinde de muhakkak kadınların bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Allah nasip ederse bundan sonraki kongrelerde biz de aday olursak muhakkak yönetimimizde bir hanımefendi bulunduracağız. Hak ederek bulunduracağız, duruş göstersin diye değil. Ciddi, önemli görevler yapabileceğimiz için bulunduracağız.

Ayrıca Çaykur Rizespor ve Yılport Samsunspor’a Süper Lig’e hoş geldiniz demek istiyorum. Giresunspor’un da bir an önce tekrar Süper Lig’e dönmesini temenni ediyorum.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir