Trabzon: Taşören Camii

Taşören Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Taşören Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, doğu batı doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Alt sırası taş malzemeden, üst sırası ise ahşap malzeme ile yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Yapı, yazılı kaynaklara göre, Hicri 1257-1260 (Miladi 1841-1844) yılları arasında inşa edilmiştir. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniş tutulmuştur ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi batı cephesinde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Cephelerde dikdörtgen formlu pencereler bulunmaktadır. Alt sıra pencereler taş, üst sıra pencereler ahşap sövelidir.

Caminin harim girişi batı cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı, ahşap söveli ve ahşaptır. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline kuzey yönünde bulunan çift kollu, ahşap merdiven ile ve doğu cephesinde bulunan kapıdan ulaşılmaktadır.

U planlı mahfil, altı adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Taş malzemeden yapılmış olan kademeli mihrap, dikdörtgen formlu çerçeve içinde yer almaktadır. Çerçevede taş işlemeler ve Arapça yazılar bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır.

Minber ve mahfil katında yoğun ahşap işlemelere yer verilmiştir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve ahşap malzemeden yapılmıştır Çokgen formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir ve bölümünde ahşap işlemelerle bezenmiştir. Yapının iç mekân alt duvarları sıvalı ve boyalı, üst sıra duvarları ise ahşaptır. Duvarlarda herhangi bir süsleme yoktur.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir