Trabzon: Sugeldi Camii

Sugeldi Camii; Trabzon’un Of İlçesi, Sugeldi Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve ahşap kullanılmıştır. Beden duvarları mahfil seviyesine kadar yığma taş, üst kısmı yığma ahşap olarak kurtboğazı tekniği ile inşa edilmiştir. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Açık olan son cemaat yerinin üst kısmı ahşap dikmelerle taşınan balkon olarak düzenlenmiştir.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır ve kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Geniş çatı saçaklarının alt kısımları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Minaresi kuzeybatı yönünde camiden ayrı bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare iki şerefelidir. Yapının cephelerinde farklı boyutlarda pencereler mevcuttur. Tüm pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Giriş kapısı yuvarlak kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısı kare panolara ayrılmış olup panolarda geometrik motiflere yer verilmiştir. Kapının yuvarlak kemerli taş sövesi bitkisel motiflerle bezenmiştir. Kapının doğusunda yer alan iki kitabesi siliktir. Kitabede Hicri 1250 (Miladi 1834/1835) tarihi okunmuştur. Kadınlar mahfilinin balkonuna, son cemaat yerinden batı yönünde bulunan tek kollu merdiveni ile çıkılmaktadır. Sahanlık görevi gören balkonda bulunan giriş kapısı ile mahfile geçilmektedir.

Mahfil giriş kapısı, yuvarlak kemerli tek kanatlı ve ahşaptır. Kapı çerçevesinde ahşap işlemeler bulunmaktadır. U planlı kadınlar mahfili altı adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Yoğun bir ahşap işçiliğin yer aldığı mahfil kısmında bordürler bitkisel ve geometrik süslemeler ile bezenmiştir. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup iç kısmı kademelidir. Mihrabın çevresinde taş işlemeler bulunmaktadır. Mihrap giriş kapısı ile aynı renklere boyanmıştır.

Minber ve vaaz kürsüsü, ahşap malzemeden yapılmış olup yoğun ahşap işçiliğine sahiptir. Minberin aynalık kısmı panolara ayrılmış olup içleri bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir. Minberin köşk kısmında panolarda lale motifleri bulunmaktadır. Düz ve ahşap kaplı olan tavanın ortasında dıştan kare, içten sekizgen formlu ve üzerinde geometrik süslemelerin yer aldığı göbek kısmı bulunmaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir