Trabzon: Ortaköy Merkez Camii

Ortaköy Merkez Camii; Trabzon’un Araklı İlçesi, Ortaköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Son cemaat yeri kuzey cephesinde, dört adet sütun ile bölümlere ayrılmıştır. Sütun başlıkları çatı saçağıyla birleşmektedir.

Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının üzerinde sağır yuvarlak kemerli çerçeve içerisinde adının yazdığı pano bulunmaktadır. Panonun çevrelediği kemerin kilit taşında kitabesi, kitabenin hemen iki yanında madalyonlar bulunmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır.

Çatı saçakları geniş tutulmuştur ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının kuzeybatı yönünde yapıdan ayrı olan çift şerefeli minaresi bulunmaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Doğu ve batı cephelerinde her sırada üçer adet, kuzey ve güney cephelerinde ise ikişer adet pencere bulunmaktadır. Pencereler dikdörtgen formlu olup, çift kanatlı ve ahşaptır.

Kadınlar mahfiline, harimden, giriş kapısının batısında bulunan iki kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup sade taş işçiliğine sahiptir. Mihrabın çevresinde dikdörtgen formda çerçevesi bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır.

Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup duvarların tavana yakın kenarlarında ve bazı pencerelerin aralarında kalem işi bezemeler mevcuttur. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve tavanın göbeğinde daire içerisinde yıldız formu bulunmaktadır. Tavan ahşap malzemeden yapılmış ve farklı renklerle boyanmıştır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir