Trabzon: Ortaköy Camii

Ortaköy Camii; Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi, Ortaköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri dört adet taş sütun ile sınırlandırılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır.

Kuzeybatı köşesinde bulunan minaresi sonradan yapılmıştır ve tek şerefelidir. Caminin girişi hem son cemaat yerinden kuzey cephesinden, hem de batı cephesindeki açıklıktan sağlanmaktadır. Kuzey cephesi giriş açıklığı yuvarlak kemerli olup çevresinde taş çerçeve bulunmaktadır. Çerçeve ve kemerlerde taş işlemeler mevcut olup farklı renklerde boyanmıştır.

Giriş kapısı tek kanatlı ve ahşaptır. Batı cephesi giriş açıklığı yuvarlak kemerli olup çevresinde taş çerçeve bulunmaktadır. Kırmızı renkte olan taş üzerinde işlemeler mevcuttur. Giriş kapısı tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının tüm cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler yuvarlak kemerlidir. Kadınlar mahfiline harimden, kuzey yönünde bulunan tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Mahfil üç adet dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü özgün değildir. İç mekânda duvarları günümüzde sıvalı olan caminin, tüm duvarlarında yoğun olarak kalem işi süslemelere yer verilmiştir. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavanın orta kısmında çokgen ahşap işlemeli göbek kısmı bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir