Trabzon: Ömerli Camii

Ömerli Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Çambaşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Yazılı kaynaklara göre, Hicri 1261 (Miladi 1845) yılına tarihlenmektedir. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi sacdır. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Cephelerde farklı boyutlarda dikdörtgen formlu pencereler bulunmaktadır.

Caminin harim girişi batı cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline, harimden, doğuda bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfiline üst kotta kuzey yönünde bulunan kapıdan da giriş sağlanmaktadır. U planlı kadınlar mahfili iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup kademelidir. Mihrabın çevresinde kalem işi süslemeler bulunmaktadır. Minber ahşap malzemeden yapılmıştır ve sade bir süslemeye sahiptir. Vaaz kürsüsü bulunmamaktadır. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Göbek bölümünde ahşap işlemelere yer verilmiştir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir