Trabzon: Oğuz Camii

Oğuz Camii; Trabzon’un Beşikdüzü İlçesi, Oğuz Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Son cemaat yeri kuzey cephesinde, dört adet sütun ile üç yuvarlak kemerli düzene sahiptir. Son cemaat yerine dairesel kesme taş merdiven ile çıkılmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır. Minare yapıdan ayrı ve tek şerefelidir. Yapının cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler sivri kemerli olup, tek kanatlıdır. Pencereler yuvarlak sağır kemerler içerisinde yer almaktadır.

Doğu ve batı cephesinde üç adet sağır kemer içerisinde ikişer adet sivri kemerli, kuzey cephesinde iki adet sağır kemer içerisinde ikişer adet sivri kemerli ve güney cephesinde dört adet sivri kemerli pencere bulunmaktadır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı basık kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının çevresinde profilli silme bulunmaktadır.

Kadınlar mahfiline, harimden, batıda bulunan ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet sütun ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır. Muharnas kısmı sonradan boyanmıştır. Mihrabın üzerindeki alınlıkta farklı motiftlerde kabartmalar mevcuttur. Mihrap her iki yanında başlığı olan sütunçelerle sınırlandırılmıştır.

Minberİ taş, vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup kalem işi bezemeler bulunmamaktadır. Kadınlar mahfilinin üst örtüsünde, kubbenin sütunlara oturduğu kasnakta ve mahfil çıkıntısında ahşap süslemeler mevcuttur. İçten üst örtüsü ortada dört adet sütuna oturan büyük bir kubbe ve yanlarda düz tavandır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir