Trabzon: Oğulağaç Camii

Oğulağaç Camii; Trabzon’un Maçka İlçesi, Oğulağaç Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı düz bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Orijinalinde kilise oalarak inşa edilen yapı, daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Yapının dıştan üst örtüsü dört kırma çatıdır.

Çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Kuzeybatı köşesinde, camiden ayrı duran minaresi sonradan inşa edilmiştir. Yapının cephelerinde farklı boyutlarda pencereleri mevcuttur. Pencereler dikdörtgen korkuluklu ve dikdörtgen formludur. Tüm pencereler taş sövelidir. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı, taş söveli ve ahşaptır.

Giriş kapısı bitkisel motiflerle süslenmiştir. Giriş kapısının üzerinde üçgen alınlıklı saçak bulunmaktadır. Saçağın üçgen alınlığında Osmanlı tuğrası, alt yüzeyinde ise büyük bir kısmı dökülmüş kalem işi bezemeler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline kuzeydoğu köşesinde bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Ahşap mihrabı içe doğru kademelidir. Minber ahşap malzemeden yapılmıştır ve sade süslemeye sahiptir.

Vaaz kürsüsü taş malzemeden yapılmış olup güneydoğu köşesinde duvara bitişik konumdadır. İçten üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda tonozdur. Kubbe dört adet taş sütun ile taşınmaktadır. Yapının iç mekân duvarları beyaz sıvalıdır. Duvarlarda, kubbe içerisinde, kemerlerde ve tavanın diğer bölümlerinde yoğun kalem işi bezemeler bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir