Trabzon: Ocaklı Kilisesi

Ocaklı Kilisesi; Trabzon’un Maçka İlçesi, Ocaklı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve moloz taş malzeme kullanılmıştır. Yapı doğu batı doğrultusunda bazilikal planlıdır. Üç nefli ve her nefin sonunda üç apsislidir. Ortadaki nef ve apsis yanlardakine oranla daha geniş tutulmuştur. Narteksi bulunmamaktadır.

Yapının merkezinde dört sütuna oturan bir kubbe açıklığı yer almaktadır. Bu kubbe yanlardan tonozlarla desteklenmiştir. Kubbe kasnağı ve kubbe günümüze ulaşamamıştır. Yapının dıştan üst örtüsü iki yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi taş plakadır.

Yapının güney cephesinde dikdörtgen formda üç adet pencere bulunmaktadır. Pencereler sağır yuvarlak kemerli ve taş sövelidir. Yapıya giriş batı yönünden sağlanmaktadır. Yapının giriş kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Kapının çevresinde geniş geometrik formlu çerçevesi bulunmaktadır. Kapı çerçevesi taş söveli, profilli ve kademelidir.

Kapının geniş lentosunda hac işareti ve farklı simgesel figürlerde taş işleme bulunmaktadır. İç mekânda duvar sıvalarının neredeyse tamamı yok olmuş durumdadır. Tonozlarda ve kemerlerde az miktarda fresk kalıntılarına rastlanmaktadır. Yapının kuzey cephesinin tamamı ve apsis bölümünün bir kısmı bitki örtüsü ile kaplanmıştır. Yapının iç mekân döşemesinin tamamı yok olmuş durumdadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir