Trabzon: Musapaşa Camii

Musapaşa Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Ortahisar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cami, kitabesine göre, Hicri 1079 (Miladi 1668/1669) yılında Musa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen camide malzeme olarak kesme taş ve kaba yonu taş kullanılmıştır. Yapı, kare planlı harim, kadınlar mahfili ve harimin kuzeyinde yer alan üç bölümden oluşan son cemaat yerinden oluşmaktadır.

Cami, üç bölümlü son cemaat yeri ve tek kubbe ile örtülü harim kısmı ile tek üniteli camilerin tipik örneğini oluşturmaktadır. Harimin üzeri sekizgen kasnak üzerine oturtulmuş olan kubbe ile örtülüdür. Son cemaat yerinin üzeri eğik çatı ile örtülmüş olup alaturka kiremit ile kaplanmıştır. Yapının minaresi kuzeydoğu cephesinde yer almaktadır.

Minare kesme taş malzemeden yapılmış olup tek şerefelidir. Çokgen bir kasnak üzerine oturtulan minarenin giriş kapısı son cemaat yerinde bulunmaktadır. Yapının son cemaat yeri kapalı olup girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerlidir. Çift kanatlı ve ahşap kapının her iki yanında başlıklı sütunçeler yer almaktadır. Yapının harim girişi son cemaat yerinden sağlanmaktadır. Giriş basık kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır.

Girişin üstünde iki bölüm ve dört satır şeklinde yazılmış olan kitabesi yer almaktadır. Kadınlar mahfili iki adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Mahfil katına harimden ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Caminin taş mihrabı kademeli nişli olup niş kısımları mukarnas süslemelidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap, sade ve süslemesizdir. Harimde güney cephesinde bir, kuzey cephesinde iki ve doğu cephesinde altı adet pencere bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir