Trabzon: Molla Siyah Camii

Molla Siyah Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Pazarkapı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, St. Andre Kilisesi iken daha sonra camiye çevrilmiş ve Mescid-i Mevlana Sipah olarak adlandırılmıştır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, 11. yüzyılda kilise olarak inşa edilmiş ve 1610 yılından önce mescide çevrilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve kaba yonu taş malzeme kullanılmıştır.

Yapı, harim ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Yapının narteksi yoktur. Yapı üç nefli olup orta nef yan neflere oranla daha geniş tutulmuştur. Orta apsisi dışarıdan beş köşeli diğerleri daireseldir. Apsisler, içten ise at nalı biçimindedir. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır.

Camiye çevrildikten sonra bir mihrap ve minber eklenmiştir. Günümüzdeki giriş kuzey cephesinde bulunmaktadır. Yapının ahşap giriş kapısı çift kanatlı ve yuvarlak kemerlidir. Yapı cephelerinde yuvarlak kemerli ve dikdörtgen formlu farklı boyutta pencereler bulunmaktadır. Yapının minaresi bulunmamaktadır.

Harim girişinin batı kenarında müezzin mahfili yer almaktadır. İç mekânda kadınlar mahfili ve vaaz kürsüsü ise bulunmamaktadır. Kuzey portali son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Yapının iç mekânı tümüyle ibadet mekânına dönüştürülmüştür. Yapıya sonradan eklenmiş herhangi bir bölüm görülmemektedir. Yapının orijinal apsisi, güney ve doğu pencereleri korunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir