Trabzon: Molla Ömeroğlu Camii

Molla Ömeroğlu Camii; Trabzon’un Of İlçesi, Uğurlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma ve bağdadi yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, bodrum kat ve zemin kattan oluşmaktadır.

Bodrum katı kesme taştan, zemin katı ise ahşap arası taş malzeme ile bağdadi yöntemiyle inşa edilmiştir. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Kuzeydoğu köşesinde bulunan minaresi ahşap malzemeden yapılmıştır ve tek şerefelidir. Yapının cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Doğu cephesinde bir adet, batı ve güney cephesinde iki adet pencere açıklığı bulunmaktadır.

Kuzey cephesi sağır cephedir. Tüm pencereler ahşap, dikdörtgen formlu olup ve giyotin tiptir. Caminin harim girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu çift kanatlı ve ahşaptır. Ayrıca doğu ve batı cephesinde, iç mekândan harime geçişi de bulunan dinlenme alanı girişleri bulunmaktadır. Bu kapılar dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır.

Mihrap ahşap malzemeden yapılmış olup iç kısmı kademelidir. Beyaza boyalı mihrabın üstünde ve yanlarında Arapça yazılar bulunmaktadır. Minber, ahşap malzemeden yapılmıştır ve motiflerle süslenmiştir. Minber farklı renklerde boyanmıştır. Vaaz kürsüsü bulunmamaktadır. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır. Tavan göbeği, kademeli ve kare formludur. Tavan, ahşap malzemeden yapılmış olup boyanmıştır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir