Trabzon: Mithatpaşa Camii

Mithatpaşa Camii; Trabzon’un Of İlçesi, Bölümlü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapının alt katı taş, üst katı köşelerden geçme sistemiyle ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yazılı kaynaklara göre, Hicri 1232 (Miladi 1816/1817) tarihinde inşa edilmiştir.

Açık olan son cemaat yerinin üst kısmı çıkma yapmaktadır. Bu çıkma altı adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatılı olup çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Geniş çatı saçaklarının alt kısımları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Minaresi batı cephesinde bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir.

Yapının cephelerinde iki sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır. Farklı boyutlara sahip pencerelerden alt sıra pencereler çift kanatlı, üst sıra pencereler ise giyotindir. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ahşap giriş kapısı yuvarlak kemerli ve çift kanatlıdır.

Giriş kapısı üzerinde yoğun bir ahşap işleme bulunmaktadır. Batı cephesinde bir giriş daha bulunmaktadır. Bu giriş kapısı yuvarlak kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline, harimden kapı ile geçilen, batı yönünde bulunan tek kollu merdiveni ile çıkılmaktadır.

U planlı kadınlar mahfili dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup iç kısmı kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü, ahşap malzemeden yapılmış olup yoğun ahşap işçiliğine sahiptir. İçten üst örtüsü düz tavanlı ve ahşaptır. Tavan göbeği kademeli ve çokgen içerisinde daire formludur. Göbek kısmında ahşap işlemeler mevcuttur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir