Trabzon: Kuştul Manastırı

Kuştul Manastırı; Trabzon’un Maçka İlçesi, Şimşirli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Manastıra, araç yolundan ayrılan patikayla ulaşılabilir.

Kuştul Manastırının 752 tarihinde yapılmaya başlandığı kayıtlıdır. Manastır, Galyan vadisinin doğuya bakan bir yamacına, vadi tabanından yaklaşık 250 m. yükselen bir kayalık üzerinde kurulmuştur.

Kayalık platform, yamaçtan bir balkon gibi öne doğru çıkmış, vadiye hakim bir konumdadır. Manastıra batı yönünden dik bir merdivenle girilir. Avluya geçilince, çevrenin çeşitli işlevlere sahip oda ve kilise kalıntılarıyla çevrildiği göze çarpar.

Manastırın içine girilince, iç avlunun sağında ve solunda iki-üç katlı manastır odaları yerleştirildiği görülmektedir. Kuzeydekiler misafir odaları, güneydekiler keşiş odaları olarak tanımlanmaktadır.

Cumont’on 1903’te çektiği resimden Manastırın; büyük bir kilisenin yanında haç planlı başka bir kilise ile manastır yapılarından oluştuğu anlaşılmaktadırManastırın vadiye kadar uzanan dehlizleri olduğu belirlenmişse de bugün kullanılamaz durumdadırlar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir